A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvánosságra hozta az új inflációs jelentését, amelyben idénre 2,8 jövőre pedig 3 százalékos gazdasági növekedést jósol. A jegybank megvizsgálta, hogy az elmúlt hónapokban bejelentett nagyberuházások - Mercedes 582 milliárdos, Samsung 100 milliárd forintos fejlesztései - első lépésben hogyan élénkítik a gazdaságot a beruházásokon keresztül, majd a termelés és foglalkoztatás növekedése révén. A legnagyobb beruházás a Mercedes kecskeméti bővítése, amely akár önmagában 2500 új munkahelyet teremthet.

A beruházások közvetlen hatása 2017-2018-ben lehet a legjelentősebb - olvasható az Inflációs jelentésben -, a két évben összesen plusz 0,5 százalékot adhat hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez. Az idei minimális hatás mellett a 2017-ben és 2018-ben is plusz 0,2 százalékkal segíti a GDP bővülését, miközben egész évre valószínűsít az MNB 3 százalékos gazdasági növekedést.

Nő az autóipar súlya

A bejelentett beruházások révén az GDP-n belül tovább nő az autóipar súlya, ami viszont azzal a kedvezőtlen hatással jár, hogy a gyárak egyedi termelési döntései komolyan befolyásolhatják a magyar gazdaság növekedését. Ilyen történt idén is, amikor mind az Audi, mind a Mercedes átalakította termelését, emiatt a gyárak kibocsátása csökkent, ez pedig jelentős (negatív) hatással volt az első negyedéves GDP-adatokra.

Inflációs fronton kisebb fordulatot jósol az MNB: a tavalyi -0,1 százalék után idén 0,4 százalékkal, jövőre pedig 2,3 százalékkal emelkedhetnek az árak. A két év teljes ellentéte egymásnak: az idén az élelmiszerárak még 0,2 százalékkal csökkennek, jövőre már 1,8 százalékkal emelkedhetnek. Az alkohol és a dohánytermékek ára idén 1,4, jövőre már 4,3 százalékkal emelkednek.

Az üzemanyagok esetében komoly fordulatot jósol a jegybank: a jelentés szerint az idén még 7,5 százalékkal csökkennek fogyasztói árak, de jövőre megfordul a trend. Az MNB szerint ugyanis a kutakon 6,3 százalékos áremelkedés jöhet. A maginfláció az idei 1,4 százalék után 2017-ben már 2,2 százalék lesz, vagyis kis mértékben nő az inflációs nyomás a magyar gazdaságban.

Van mozgástér

A költségvetési hiány a korábban jelzettnél alacsonyabb lehet az MNB szerint, idén 1,4-1,5 százaléka között alakul, míg 2017-ben 2,1-2,3 százalékra emelkedhet a deficit. Ugyanakkor az MNB is hangsúlyozza, hogy van a kormánynak mozgástere a költekezésben. Mint ismert, a kormány őszre gazdaságélénkítő programot ígér, annak ellenére, hogy enélkül is meglesz jövőre a három százalékos növekedés. A részletekről eddig a kormány nem árult el részleteket és az MNB mostani anyaga sem tesz utalást ilyen intézkedésekre.

Az alacsony hiány mellett az államadósság ráta akár 74,5 százalékra is csökkenhet az idén a tavalyi 75,3 százalékról, a költségvetési egyenlegtől függően, jövőre pedig tovább csökkenhet 73,5 százalékra.

AZ MNB prognózisa a magyar gazdaságra