Az év közbeni változást generáló törvény - amely az ügyvédi hivatást gyakorlókat és az általuk képviselt állampolgárok, mikro-, kis- és középvállalkozások százezreit érint - érdemi szakmai konzultáció nélkül született meg, így sérti a jogbiztonság követelményét - olvasható Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke által jegyzett közleményben.

Az elfogadott törvény az adózók és a jogkeresők terheit – a felkészülést megnehezítő határidővel, (szeptember elsejétől már váltani kell, illetve bejelentkezni - a szerk.) - ugrásszerűen növeli, a pártfogó ügyvédi és a kirendelt védői munka pénzügyi feltételeinek ellehetetlenítésével veszélyezteti a joghoz való hozzáférést.

Ahogy eddig mindig, úgy a Magyar Ügyvédi Kamara most is nyitott a szakmai konzultációra annak érdekében, hogy a jogszabály a jogos szakmai és társadalmi elvárások mentén mielőbb módosításra kerüljön - írja a kamara elnöke.

A Semjén Zsolt által hátfőn benyújtott kata-módosítást a kormánypárti többségű parlament már kedden elfogadta, az ellen mintegy ezer fő spontán tiltakozott a Kossuth téren, majd a Margit hídnál, amelyen a közlekedést estig blokkolták a kata átírásával rosszabbul járók. A rapid módosítás és drasztikus szigorítás miatt számos szakmai szervezet, VOSZ, Iposz, továbbá könyvesek, írók, tanárok, informatikai vállalkozók, kreatív ipari szervezetek tiltakoztak.

A kedvező adózási rendszerből több százezer kisvállalkozó esik ki. Magyarországon a tíz éve bevezetett adózási formát nagyjából 400 ezer kisvállalkozó használta, közülük több mint 300 ezernek új adózási forma után kell néznie, vagy új munkát keresni - már szeptembertől.