A listák - a leggazdagabbak és a legbefolyásosabbak

Csányi Sándor tavaly 15 milliárddal, 150 milliárd forintra gyarapította vagyonát, így 2011 óta egymás után negyedszer lett a leggazdagabb magyar - derül ki a Napi.hu kiadásában idén immár 13. alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványából. Lapozzon bele a magazinba itt!

Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 145 milliárd forinttal, míg a harmadik helyen az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György áll, akinek vagyona 135 milliárd forint volt 2013-ban. A dobogó közvetlen közelében tartózkodik két egykori listavezető is: Várszegi Gábor (130 milliárd forint) és Demján Sándor (91 milliárd forint).

Vagyon szerinti lista (milliárd forint)
HelyNévVagyon 2013-banVagyon 2014-benVáltozás
1.Csányi Sándor135150+15
2.Bige László130145+15
3.Gattyán György118135+17
4.Várszegi Gábor110130+20
5.Demján Sándor9091+1
6.Széles Gábor8388+5
7.Veres Tibor83,586+2,5
8.Leisztinger Tamás7779,5+2,5
9.Rákosi Tamás7579+4
10.Wáberer György7273+1
11.Kasza Lajos4753+6
12.Futó Péter4949,5+0,5
13.Felcsuti Zsolt37,545+7,5
14.Pap Géza5242-10
15.Kovács Gábor40400
Forrás: A 100 leggazdagabb, Napi.hu

Újdonság: a Befolyás-barométer

A fővároson kívül is egyre több a nagyon vagyonos

A rangsorban szereplő milliárdosok cégeinek központja továbbra is főként Budapesten van, ám tavaly is folytatódott a vidék felzárkózása. Az idei kiadványban szereplő 100 leggazdagabb közül már 38 nem budapesti. A feltörekvő települések közül kiemelkedik Jászberény, ahol három, és Szekszárd, ahol két milliárdos él. A legjelentősebb vidéki városok ugyanakkor tavaly is Debrecen, Székesfehérvár és Győr voltak: a cívisvárosban hatan, Győrben öten Székesfehérváron pedig négyen élnek a leggazdagabbak közül.

A 100 leggazdagabb magyart rangsoroló kiadvány idén első ízben - szigorúan szubjektív - listát készített - Befolyás-barométer címen - az ország legbefolyásosabb embereiről is. Ez a gazdasági és politikai szereplők befolyását együtt igyekszik meghatározni, és ez alapján egy alternatív sorrendet felállítani. A most először összeállt Befolyás-barométer élmezőnyében több olyan szereplő is megjelenik, aki évekkel ezelőtt nemcsak a százas, de egy képzeletbeli ötszázas listára sem fért volna be - mindez arra utal, hogy gazdasági és politikai befolyása gyorsan erősödött az elmúlt időszakban.

Annak érdekében, hogy ne csupán a vagyon - vagy annak látszata - határozza meg a rangsort, a definíciót úgy határoztuk meg, hogy az a befolyásosabb személy másoknál, "aki egy ügy érdekében közvetlenül vagy közvetve több pénzt és/vagy erőforrást tud megmozgatni". A hét közreműködő elemző által adott pontszámok meglehetősen nagy szórást mutattak. A módszertanunk alapján kalkulált átlagok 15 és 98 pont között mozogtak a százas listán. Valahol 45-50 pontnál húzódik az a határ, amely elkülöníti a meglehetősen befolyásos személyeket a kevésbé befolyásosoktól - nagyjából az első 40 helyezett jutott e képzeletbeli határvonal fölé. A kormánypárti csúcspolitikusok és a hagyományosan leggazdagabb üzletemberek.

A tíz legbefolyásosabb 2014-ben
1.Orbán Viktor
2.Csányi Sándor
3.Simicska Lajos
4.Habony Árpád
5.Lázár János
6.Demján Sándor
7.Nyerges Zsolt
8.Rogán Antal
9.Varga Mihály
10.Matolcsy György
Forrás: A 100 leggazdagabb, Napi.hu

A Befolyás-barométer első tíz helyét - nem igazán meglepő módon - kormánypárti
politikusok vagy hozzájuk hagyományosan közel állóknak tartott üzletemberek
és tanácsadók uralják.

Várszegi Gábor vagyona nőtt a legtöbbet

A 100 leggazdagabb 2014-es vagyon szerinti listájára kilenc új szereplő került be, a 100-as klubba szóló "belépőjegy" - az ehhez szükséges minimális vagyon - idén 5,3 milliárd forint volt, ami 300 millióval haladja meg a tavalyit. Az immár hagyományosan május elején megjelenő lista szereplőinek összvagyona 2460 milliárd forint - ez 180 milliárddal több az egy évvel korábbinál. A 7,9 százalékos gyarapodás jócskán felülmúlta a 2013-as 1,7 százalékos fogyasztói árindexet, azaz reálértéken bő hat százalékkal nőtt a magyar nábobok vagyona. A 2002-ben megjelent első rangsorban szereplők összvagyona mindössze 632 milliárd forint volt, azaz a vagyon négyszeresére emelkedett - miközben a fogyasztói árak csupán 77 százalékkal nőttek.

A milliárdosok idei élbolyában található gazdagok közül Várszegi Gábor könyvelhette el a legnagyobb gyarapodást: vagyona egy év alatt 20 milliárd forinttal nőtt. Az ebben a sorrendben őt követő Gattyán György 17 milliárddal, Bige László és Csányi Sándor 15-15 milliárd forinttal lett gazdagabb.


A kilenc új belépő közül Polony István nyitott a legelőkelőbb helyen. Az üzletember tavaly 47 százalékos tulajdonrészt szerzett az Olajterv-csoportban, amivel egy csapásra a 24. helyre került. Két nagy tavalyi cégeladás nyomán került fel a listára Mészáros Csaba (52.), aki a mérnöki szolgáltatásokat nyújtó Evopro-csoport egy részét értékesítette, valamint Vinnai Balázs (99.), aki a banki informatikai rendszerekkel foglalkozó IND-csoportot adta el. A lista idei belépői változatos üzletágakban tevékenykednek. Akad köztük kábeltévés szolgáltatással foglalkozó üzletember - Tarr János (67.) - és baromfi-feldolgozásban érdekelt vállalkozó - Szabó Miklós (28.) és Erdélyi István (97.).

 

A 10 leggazdagabbról részletesen a következő oldalon olvashat - lapozzon!

A 10 leggazdagabbról részletesen

10. Wáberer György (58 éves)

Pályafutását a 3. számú Volánnál kezdte Wáberer György. Még 1994-ben hat társával privatizálta az akkor veszteséges Volán Tefut, majd a Hungarocamiont is. A cég, amely 2003 óta tulajdonosa nevét viseli, Közép-Kelet-Európa legnagyobb fuvarozó és szállítmányozó vállalata, de az európai kontinensen is az első ötben van.

Kép: Napi.hu, Németh András Péter

A Waberer's minden szempontból az európai élmezőnybe tartozik. A cégcsoport flottája tavaly is megfiatalodott: összesen 1000 kamiont cseréltek le a legújabb, legkorszerűbb típusokra. Tőzsdére már évek óta érett a Waberer's, de hogy pontosan mikor jelenik meg a budapesti parketten, az még kérdéses. Wáberer szerint ez akár már 2015-ben is bekövetkezhet, hiszen a társaság évek óta egyenletesen fejlődik, eredménye pedig évről évre javul.

9. Rákosi Tamás (66 éves)

Tízéves korában került külföldre szüleivel, Belgiumban nőtt fel Rákosi Tamás. Magyarországra a hetvenes évek végétől visszajár. Sokoldalú tevékenységet végzett: orvostechnikával, iparcikkekkel, bérmunka szervezésével is foglalkozott. Részt vett az RTL Klub tévécsatorna létrehozásában. IKO néven futó cégcsoportja a régió tíz országában készít televíziós műsorokat.

Kép: Napi.hu, Kállai Márton

A hazai médiaszakma meghatározó személyiségének tartott Rákosi szerint a sokoldalú, minden informatikai eszközön megjelenő, rugalmas tartalomszolgáltatásé a jövő - pontosabban a jelen. Ennek szellemében szervezi át csoportját hatékony tartalom-előállító cégekké.

8. Leisztinger Tamás (46 éves)

Leisztinger Tamás az első cégét, a HB Westminster Rt.-t keresztelte át az 1990-es évek végén Arago Holdingra. A Forrás Zrt. többségi tulajdonosa. Egy ideig résztulajdonosa volt a BÁV-nak és a Zalakerámiának, de érdekeltségi körébe tartozott a Pick és a Herz szalámigyár is. A Hunguest és az Arago révén érdekelt az idegenforgalomban. A Kopaszi-gáton végrehajtott ingatlanfejlesztése, valamint a ferihegyi reptér környéki területek eladása milliárdokkal növelte vagyonát.

Kép: Napi.hu, Nagy Attila

Az utóbbi négy év inkább vagyoncsökkenést hozott a kilencvenes évek végén huszonévesen a milliárdosok közé berobbant, fizikusból lett vállalatfelvásárlónak. A 15 hazai és két külföldi szállodát üzemeltető Hunguest Hotels tavaly csaknem hárommilliárdos EBITDA-t termelt, de az utóbbi öt év hatalmas beruházásainak terhei még sújtják a céget. Leisztinger tulajdonában áll a Diósgyőr focicsapata is. A 26 ezer hektáron gazdálkodó agrárcégei 2012-ben és 2013-ban is kétmilliárd forint körüli EBITDA-t értek el, idén valamivel még jobb évre számíthatnak.

7. Veres Tibor (52 éves)

Veres Tibor édesapjával, Veres Györggyel közösen hozta létre a mai Wallis jogelődjét. Jelenleg a Wallis Zrt. 100 százalékos tulajdonosa, az igazgatótanács elnöke, továbbá it-tag a Graboplast és a Wing cégeknél.

Kép: Napi.hu, Németh András Péter

A Graboplast a csoport legpatinásabb tagja, a győri székhelyű gyár 55 országba szállít, tavaly 17 milliárd forint árbevétel mellett egymilliárd forint feletti üzemi nyereséget értek el. A cégcsoport energetikai vállalkozásánál tavaly
3,5 milliárdos árbevételt regisztráltak. Két tőkealapjuk is nyert a Jeremie programban és tavaly egy sor befektetést hajtottak végre. Az ingatlanfejlesztést a csoporthoz tartozó Wing Zrt., az építkezéseket pedig a Market Építő Zrt. végzi. (Mindkettőben résztulajdona van Veres Tibornak.)

6. Széles Gábor (69 éves)

Az Ikarus buszokat gyártó cége által egykor közismertté vált üzletember ma már inkább csak médiabirodalmát építi (Echo TV, Magyar Hírlap). További érdekeltségei vannak a Videotonban, valamint a Műszertechnikában és pénzügyi szolgáltatókban is.

Kép: Napi.hu, Németh András Péter

Bár Széles Gábor évről évre gyarapodó vagyonának legfontosabb eleme a Videoton - amelynek "legnagyobb kisebbségi tulajdonosa", 47 százalékos tulajdoni hányaddal -, az utóbbi időben a nagyvállalkozó tevékenységének homlokterében a zalacsányi Zala Springs projekt áll, ahol tervei szerint két-három év alatt egy közel 100 milliárd forintos beruházás valósulhat meg. Emellett dolgozik az energiacella-projekten is.

5. Demján Sándor (71 éves)

A Skála Áruházláncot 1973-ban, a Magyar Hitelbankot 1986-ban, a TriGránit Fejlesztési Rt.-t 1996-ban alapította Demján Sándor, aki a Skála vezérigazgatója 1973-1986, a Hitelbank elnöke volt 1986-1990 között. A TriGránit beruházása nyomán nyitotta meg a Bank Centert, a Gránit Pólust, a Pólus Centert, majd a WestEnd City Centert.

Kép: Napi.hu, Németh András Péter

A TriGránit Fejlesztési Zrt. jelenleg a régió kilenc országában van jelen, több mint 2,5 milliárd euró értékben folytat projekteket és további négymilliárd euró - többnyire vegyes hasznosítású - fejlesztést tervez. Noha takarékszövetkezeti vezetőként Demján sikertelen küzdelmet folytatott, a 2010-ben általa alapított Gránit Bank komoly eredményeket ért el a pénzügyi szektorban.

4. Várszegi Gábor (67 éves)

Rockzenészként indult a hetvenes években Várszegi Gábor: a Gemini együttes basszusgitárosa volt, majd Amerikában próbált szerencsét. A Fotexet 1984-ben alapította. Egykor híres kereskedelemi láncokat birtokolt és
működtetett (Domus, Azúr, Keravill, Kontúr, Ofotért), manapság viszont az ingatlanhasznosítás adja a Fotex-csoport értékét.

Kép: Bloomberg, Mark H. Milstein

A Fotex-cégcsoport 2009-ben tette át székhelyét Luxemburgba, majd később a budapesti tőzsdét is elhagyta. Ezzel egyidejűleg földrajzilag is kitágította működési körét. Az ingatlanfejlesztés és -hasznosítás Luxemburgban, Hollandiában, sőt az Egyesült Államokban is folyik. A magyarországi ingatlanüzletág a Keringatlan Kft. keretében működik, a cég könyveiben a Fotex külföldi és hazai ingatlanjait 145 millió eurós értéken tartják nyilván - ám ez jóval alatta marad ezek valós piaci értékének.

3. Gattyán György (44 éves)

Autókereskedőből lett informatikai vállalkozó Gattyán György. Az ezredforduló táján indította új cégét, amelyet a valós idejű videostreamingre alapozott. Néhány év és jelentős tőkebefektetés után ma a Docler Holding az ország egyik legprosperálóbb informatikai vállalkozása.

Kép: Napi.hu, Marcel Indik

A gyorsan változó internetes világban továbbra is őrzi helyét és profittermelő képességét a felnőtt tartalmakat kínáló jasmin.com. Továbbra is ez a világ egyik leglátogatottabb weboldala, a felnőtt tartalmak között pedig jelenleg is az első helyen áll. Az ideje nagy részét az Egyesült Államokban töltő cégalapító Gattyán György az értékteremtést tartja a legfontosabbnak, ennek jegyében nyitotta meg - többmilliárdos beruházással - a pesti Andrássy úton az Il Bacio di Stile luxusáruházat, amelyhez idén tavasszal tetőbár és étterem is csatlakozik.

2. Bige László (56 éves)

Bige László a húszas éveiben társaival zöldséget termesztett és holland kilós ruhákkal üzletelt. A múlt század 80-as éveinek közepén települt át Magyarországra. A Tiszamenti Vegyiművek egy részét 1997-ben privatizálta. Romániában jelentős élelmiszer- ipari és agrárbefektetései vannak.

Kép: Napi.hu, Németh András Péter

A Bige Holding műtrágyatermelésének 45 százalékát exportálja. A holding árbevétele tavaly 155 milliárdról 200 milliárd forintra nőtt, ám az eredmény a korábbi években megszokottnál jóval szerényebb, mindössze ötmilliárd forint lett. A cég készpénzállománya tavaly decemberben 60 milliárd forint körül alakult - ebből kölcsön felvétele nélkül ki tudta volna fizetni a KITE-részvények ellenértékét, ám alulmaradt a versenyfutásban.

1. Csányi Sándor (61 éves)

Csányi Sándor a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán végzett, kollégiumi évei alatt éjszakás nevelőtanárként dolgozott, majd a Pénzügyminisztériumban helyezkedett el 1974-ben. Ezzel párhuzamosan elvégezte a közgazdaság-tudományi egyetemet és doktori címet is szerzett. 1986-tól a Magyar Hitelbanknál főosztályvezető, majd 1989-től a Kereskedelmi és Hitelbanknál vezérigazgató-helyettesi pozíciót töltött be, 1992 óta az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Kép: Napi.hu, Németh András Péter

A magyar kapitalizmus 1990 utáni történetének egyik legsikeresebb gazdasági szereplője. Sikeres bankár: vezetésének 22 éve alatt az OTP Bank kihalásra ítélt állami vállalatból európai összehasonlításban is tőkeerős, kilenc országban jelen lévő regionális multivá vált, amely a magyar bankszektorban látványosan jobban teljesít, mint bármelyik külföldi óriás hazai leánya. Befektetőként is hosszú távon gondolkodik: a bank vezetése mellett jelentős agrárérdekeltségekkel rendelkezik, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.