A héten befejezik az influenza elleni oltóanyag kiszállítását a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz. A jövő héten már mindenhol kérhető a vakcina - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

A tavalyi influenzaszezonban közel 760 ezer ember kapott térítésmentes védőoltást, vagyis a rendelkezésre álló mennyiség közel 60 százaléka fogyott el.

Hozzátették: a kormány az idei évben a kockázati csoportba tartozók védőoltásához biztosítja térítésmentesen a vakcinát a megfelelő mennyiségben. Pontos számot azonban nem közölt az NNK, hogy ez hány vakcinát jelent majd.

Korábbi években 1,3 millió adag oltóanyag állt rendelkezésre, de sosem fogyott el az összes.

Durva járvány jöhet

Szakemberek szerint idén korán jelentkező és kiterjedt influenzajárványra készülhetünk, ezt pedig arra alapozzák, hogy a Föld túloldalán (ahol tél volt, amikor nekünk nyár) lezajlott események ezt vetítik előre. A vírus különösen veszélyes a várandós nők, a kisgyermekek és az idősek számára, de a hatékony védelmet nyújtó vakcinák közül az első idei oltóanyag már elérhető.

Az NNK szerint az influenza elleni vakcina beadatása azoknak is javasolt, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi rendelvényre, a gyógyszertárban megvásárolható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére, az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről évre meg kell ismételni.