Az IMF szakértői szerint a 2022-es 4,9 százalékos növekedésről idén mindössze 0,5 százalékkal bővülhet a magyar GDP. 2024-re már 3,2 százalékos bővülésre számít a Valutaalap. A friss értékelésben kiemelték, hogy a gazdasági egyensúlytalanságok növekedtek az utóbbi időszakban, a növekedés már a jelenlegi előrejelzés szerint is lassul, és számottevő kockázatok vannak, melyek még akár jelentősen ronthatják is a kilátásokat – számolt be róla a Portfolio.

Az IMF kiemeli, hogy a 2021-2022 fordulóján látott laza fiskális politika (költségvetési kiköltekezés) mellett több sokk is érte a magyar gazdaságot, amelyek az inflációt élénkítették és a folyó fizetési mérleg egyenlegét jelentősen rontották. Az ország devizatartalékai továbbra is megfelelőek az elemzés szerint. A külső finanszírozási körülmények is számottevően javulhatnak, a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 8,1 százalékáról 4,6-ra csökkenhet.  A következő kockázatok viszont fennállnak:

  • az uniós források sorsa,
  • a gyengébb külső kereslet,
  • a vártnál magasabb nyersanyagárak,
  • a magasabb globális finanszírozási költségek,
  • a tartósan magas infláció vagy
  • az esetleges földgázhiány.

Kulcsfontosságú a szigorú gazdaságpolitika megőrzése

Az IMF a folyamatos gazdaságpolitikai szigorítására ösztökél annak érdekében, hogy a sérülékenységünk csökkenjen. A szigorú gazdaságpolitikai mixnek a fenntartása a jövőben is kulcsfontosságú lesz, hogy az inflációt a jegybanki cél környékére szoríthassák le, csökkenjen a költségvetés hiánya és a folyó fizetési mérleg deficitje, illetve mérséklődjön a GDP-arányos államadósság. Célzott támogatásra lesz szükség, hogy a háztartások átvészeljék a megélhetési költségek drasztikus emelkedését.

Valutaalap szerint fontos lett volna az eredetileg tervezett 3,5 százalékos költségvetési hiánycélhoz ragaszkodni ahelyett, hogy tavaly év végén ezt 3,9 százalékra emelték. Az IMF úgy látja, hogy az Orbán-kabinet túl korán használta fel azt a mozgásteret, amit az esetleges kockázatok kivédésére kellett volna fenntartania.

A pénzügyi szervezet szerint a kamattámogatott hiteleket ki kellene vezetni, azok ugyanis szembe mennek a jegybanki törekvésekkel. Az IMF úgy látja, a magyar bankok tőkeellátottsága megfelelő, ugyanakkor a kihívásoktól terhelt gazdasági környezetben továbbra is alapvető fontosságú a szigorú felügyeleti ellenőrzés fenntartása.