A képviselők 123 igen, 24 nem és 33 tartózkodó szavazattal fogadták el a kényszertörlési és a felszámolási eljárásra vonatkozó törvénymódosítást az igazságügyi miniszter előterjesztése alapján - írja az MTI.

Az illetéket a kényszertörlési eljárás kezdő napján a cégjegyzékbe bejegyzett tagok és a vezető tisztségviselő egyetemlegesen viselik majd.

Ha viszont a cég képes a törvényes működésének helyreállítására, és erre tekintettel vele szemben megszüntetik a kényszertörlési eljárást, akkor alacsonyabb - 50 ezer forintos - illeték terheli.

A törvénymódosítás rögzíti azt is, hogy a veszélyhelyzet alatt felfüggesztett kényszertörléseket még a korábbi szabályok szerint folytatják le, így az érintett cégeknek nem kell illetéket fizetniük.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára a törvényjavaslat vitája során az új szabályokat azzal indokolta: a 2012-ben bevezetett kényszertörlés célja az volt, hogy gyorsan lehessen kivezetni a cégnyilvántartásból és a gazdaságból a jogszabályokkal ellentétesen működő társaságokat, de azóta látszik, hogy sokan nem tesznek lépést cégük felszámolására, úgy gondolják, hogy az állam megteszi ezt helyettük.