A hétvégi hidegfront után is született új melegrekord: a fővárosban trópusi volt az éjszaka, a leghidegebb órákban is 25 fok felett maradt a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Azt írták: bár szombaton hidegfront vonult át az ország felett, ez a hőmérsékletben lényeges változást nem okozott, maradt az átlagosnál több fokkal melegebb idő. Budapest Lágymányoson a leghűvösebb órákban is 25,4 Celsius-fokot mértek, ez új fővárosi és országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. A korábbi, július 24-ei országos rekord 24,6 fok volt, amelyet Szeged belterületén regisztráltak 1894-ben. A korábbi fővárosi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord pedig 24 fok volt, ezt 1988-ban jegyezték fel a Budapest Széchenyi-hegy állomáson.

Egy másik bejegyzésben azt közölték, hogy kedden hajnalban újabb hidegfront érkezik, de - mint fogalmaztak - "az aszályenyhítés megint nem oda összpontosul", ahol a leginkább kellene. Hajnaltól először a Dunántúl északi és nyugati területein egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, majd napközben a frontális csapadékrendszer kelet felé halad, de eközben várhatóan gyengül is. Főleg a délkeleti megyékben már csak kevés helyen és csak kis eséllyel valószínű csapadék, és ott is inkább csak este, késő este. Nem a súlyosan aszályos területek kapják a legtöbb csapadékot, hanem a nyugati megyékben várható nagyobb számban zápor, zivatar. Ott akár 10 milliméter fölötti csapadékösszegek is elképzelhetők, lokálisan akár több.

A szél is megélénkül, a front mentén meg is erősödik. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A front mögött visszaesik a hőmérséklet, de a Tiszántúlon még 33-38 fokos kánikula várható.

Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította.

Hétfőn derült, száraz idő várható. Éjszaka, egy hidegfront hatására az ország északi felén megnövekszik a fátyolfelhőzet, amely az éjszaka második felében a Dunántúlon meg is vastagszik, melyből az Észak-Dunántúlon egyre többfelé lehet zápor, zivatar – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kedden napközben a front felhőzete délkelet, kelet felé terjeszkedik, eközben egyre szakadozottabbá válik. A legkevesebb napsütés az ország északnyugati, míg legtöbb a délkeleti felén valószínű. Kedden napközben már egyre több helyen várható zápor, zivatar, a Tiszántúlra csak késő este érkezhet meg a csapadék.

Hétfőn gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, azonban hajnaltól egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél és megélénkül, időnként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 között várható, de a hidegre érzékeny részeken alacsonyabb, míg a magasabb felszíneken, belvárosi részeken magasabb értékeket mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden az ország északnyugati felén 25 és 32, a délkeleti felén 32 és 38 fok között valószínű.

A Brit-szigetek, valamint a Skandináv térség felett egy ciklon örvénylik, mely hidegfronti szakasza egészen a Vizcayai-öböl térségéig húzódik. A front mentén változékony, szeles, néhol csapadékos időjárás tapasztalható, aminek hatására Nagy-Britanniában enyhe, 24 és 27 fok közötti maximumértékek a jellemzőek.

A front előterében anticiklon helyezkedik el, ami Nyugat- és Közép-Európa számára eseménytelen, száraz, napos időt biztosít. Ugyancsak magasnyomás uralkodik az Ibériai-félszigeten, valamint a mediterrán térségben. Dél-Spanyolországban néhol 43, 44 fokig szökött a hőmérséklet.

A Kárpát-medence időjárásában hétfőn még anticiklonális hatások érvényesülnek, majd késő este az említett frontrendszer hidegfrontja érkezik, amely némi enyhülést hoz az ország északnyugati területére.