Szombaton a Sátoraljaújhely-Barcs vonal szélesebb sávjában erősen, másutt kissé felhős idő lesz, de estig az Észak-Dunántúlon is megnövekszik a felhőzet. Éjszaka csökken a felhőzet, és nagy területen alakul ki köd.

Ez vasárnap lassan feloszlik, helyenként - legnagyobb eséllyel északkeleten és nyugaton - viszont tartósan borult, párás marad az idő. A ködös tájakon szitálás előfordulhat. A légmozgás jobbára mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a napos részeken 11 és 15, a tartósan borult, párás területeken 7, 10 fok között alakul.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka alatt sokfelé képződő, terjeszkedő köd és rétegfelhőzet egy része napközben is megmaradhat. Máshol több-kevesebb napsütés is lehet, ugyanakkor a nap második felében nyugat felől egy vastagabb felhősáv is érkezhet. Szitálás előfordulhat, a délutáni, esti óráktól néhol kisebb eső is várható. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Kisalföldön élénkülhet meg időnként a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a borult, párás területeken 7 és 10, a kevésbé felhős részeken 11 és 15 fok között valószínű – írja előrejelzésében a Met.hu.

Európában jönnek a ciklonok

Az időjárási frontok, és a kiterjedt felhő- és csapadékrendszerek Európa peremére szorulnak. Markáns ciklon örvénylik Skandinávia legészakibb része felett, a hozzá kapcsolódó frontrendszer pedig több ezer km hosszan hullámzik Oroszországon, Dél-Skandinávián és a Brit-szigeteken keresztül a Kanári-szigetekig. Ezen a területen általában felhős az idő, és sokfelé fordul elő csapadék is. A legtöbb helyen eső esik, Lappföldön viszont havazás a jellemző. Területi átlagban a legnagyobb mennyiséget a Skandináv-hegységben regisztrálják, ez ugyanis felfogja a Norvég-tenger felől érkező nedves légtömegeket. Ezen kívül az Ibériai-félsziget keleti felén valamint a Balkánon és Dél-Olaszországban magassági hidegörvények helyezkednek el, amelyek szintén termelik a felhőket, és az esőn kívül záporok, zivatarok is előfordulnak, Spanyolországban felhőszakadás kíséretében.

Kontinensünk más részén anticiklon alakítja az időjárást, amelynek középpontja Közép-Európa felett található. Itt általában kevés a felhő, csapadék is csak elvétve fordul elő, de északkelet felől egy feloszló melegfront felhősávja nyúlik be mélyen a magasnyomás területére. Emellett a völgyekben, medencékben előszeretettel képződik az éjszaka folyamán köd vagy rétegfelhőzet, amely helyenként napközben csak lassan oszlik fel. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását is ez a légköri képződmény határozza meg, derült, napos, illetve borult, párás területek egyaránt lesznek – idézi az Országos Meteorológia Szolgálat összefoglalóját az MTI.