Szerdától szombatig harmadfokú hőségriadót hirdetett Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot

A katasztrófavédelem ezért azt javasolja, 11 és 15 óra között lehetőleg mindenki árnyékban töltse az időt, és fogyasszon elegendő folyadékot. Aki mégis szabadtéren van, az bő, szellőző ruházattal és naptejjel védheti magát a leégéstől.

A szabadban végzett intenzív fizikai munka, vagy sportolás hőgutát okozhat. A 40,5 Celsius-fok feletti testhőmérséklet károsíthatja a sejteket, megfelelő kezelés hiányában pedig akár életveszélyes is lehet. Ebben az időszakban futni, kerékpározni csak a reggeli, esti órákban ajánlott, aki pedig mégis napközben sportol, viseljen sapkát, vagy kalapot, és vegye igénybe a köztéri kutakat. A csukló, tarkó hűtése, a póló vizezése hasznos lehet, a vízbe azonban felhevült testtel beleugrani nem szerencsés, érdemes lehűteni magunkat tóban fürdés előtt.

Harmadfokú hőségriadó idején akár 70 Celsius-fokig is emelkedhet egy autó belső hőmérséklete, ezért a katasztrófavédők arra kérnek mindenkit, ne hagyjanak gyereket és élőállatot az autóban. Ha ilyen esettel találkoznak, azonnal hívják a 112-t.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a nagy melegben a kéményben kialakuló légdugó miatt megnő a szén-monoxid mérgezés kockázata is. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott ajánlott szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni.