Hiába van érvényben háborús veszélyhelyzet Magyarországon, január elsejétől átkerül a Honvédkórház irányítása a honvédelmi minisztériumtól Pintér Sándorhoz, az egészségügyért is felelős belügyminiszterhez - írja az rtl.hu a miniszterek feladatait felsoroló salátatörvény alapján. A jogszabály szerint 2023. január elsejével kiválással jön létre egy új egészségügyi szolgáltató, amely jogutódként ellátja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ nem katonai feladatait.

A törvénymódosítás kimondja, hogy ha valaki az átszervezés miatt más jogviszonyba kerülne – például civil orvos lenne a továbbiakban és nem katona –, akkor nem kereshet kevesebbet, mint korábban. Abban az esetben viszont ha az új munkakör megváltozik és már nem áll fenn az a körülmény, amely miatt korábban járt valamilyen illetménypótlék, akkor akár az is előfordulhat, hogy a dolgozó végül mégis kevesebbet visz haza. A katonaként szolgálók ráadásul ahogy magasabb rangot értek el, eddig béremelést is kaptak, ez az új rendszerben – ha átkerülnek civil állományba – értelemszerűen nem jár majd.

Kérdéseket vet fel, hogy miként egyeztetik majd össze az egymástól teljesen eltérő belügyi és a honvédelmi illetményrendszert úgy, hogy a dolgozók végül nem járnak rosszabbul. Egyelőre azonban senki sem tudja, hogyan érinti majd a döntés a személyi állományt. Egyeztetés ugyanis nem volt, az orvosi kamara például a törvényjavaslatból értesült az ötletről.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az eddigiekhez hasonlóan továbbra is közös, katonai-civil felügyelet alatt áll majd a Honvédkórház, csak az irányítás kerül a Belügyminisztériumhoz. "Egyelőre azonban még nem tudni semmi biztosat, így azt sem, hogy miként változik a dolgozók jogi státusza” – mondta a szakszervezeti vezető.