Hat háziorvos írta alá az ügyeleti szerződést Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A KSH adatai alapján mindez azt jelenti, hogy a szakemberek kevesebb mint 2 százaléka bólintott rá az új ügyeleti struktúrára, miközben a rendszer alig több mint egy hét múlva már itt is élesedik - írja az Index.

Április 1-től Borsod-Abaúj-Zemplén megye csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez, Hajdú-Bihar megye, Győr-Moson-Sopron megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye után.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szerint „gondos előkészítő munka zajlott és zajlik, ami a szükséges személyi és tárgyi feltételek kialakítását biztosítja.”

Mint írták: március 20-ig hat háziorvossal kötöttek szerződést, hozzátették ugyanakkor, hogy további ötven szerződéskötés még folyamatban van. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 311 háziorvos praktizál Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, így ez azt jelenti, hogy a területen dolgozó szakemberek kevesebb mint 2 százaléka szerződött eddig.

Alakítsanak pertársaságot az orvosok

Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke azt mondta, több megyében fenyegető leveleket kapnak az orvosok. 

A levélben 5 millió forintig terjedő büntetéssel és a praxisjog megszüntetéssel is fenyegetik a háziorvosokat, ha nem írják alá az új ügyeletben a szerződéseket. Ezt a MOK rendkívül veszélyesnek tartja.
Az új ügyeleti rendszer februárban indult el: eszerint hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint hétvégén reggel 8 és délután 2 óra közötti az enyhébb panaszokkal a háziorvost kell felkeresni, a 1830-as telefonszámon, egyéb súlyosabb panaszokkal pedig a sürgősségi ügyeletet.