A gyenge év elejét követően márciusban jelentősen nőtt a támogatott gyógyszerek forgalma, a márciusi, csaknem 53 milliárd forintos érték az elmúlt 24 hónapban rekordnak számít, s arra utal, hogy a korábbi hónapokban tartalékolt lakossági gyógyszerkészletek márciusra javarészt kimerültek.

A gyenge februárhoz képest 12,5 százalékos a bővülés, az erős, előző évi márciushoz mérve pedig 3,6 százalékos. Március rendre forgalmi rekordokat hoz, aminek az a magyarázata, hogy pontosan két éve, 2020. márciusában robbant be a koronavírus járvány hazánkban, amelyre válaszul a lakosság korábban nem látott felvásárlási hullámot indított a kiskereskedelemben - olvasható a Hiflylabs elemzésében. A koronavírus hullámainak alakulása pedig rendre úgy alakította a forgalmat, hogy a lakosság nagyobb gyógyszervásárlása a márciusi hónapokra esett.

A dobozeladás is jelentősen, 11,7 százalékkal nőtt, vagyis a dobozeladások növekedési üteme csaknem elérte a forgalmi bővülés mértékét februárhoz képest. Ugyanez nem mondható el éves viszonyításban: 2021. márciusi hónaphoz képest 1,9 százalékos az eladott darabszám visszaesésének mértéke idén márciusban.

A dobozeladások stagnálásában az a tény is közrejátszhatott, hogy a koronavírus halálos áldozatai legnagyobb arányban a krónikus betegséggel küzdők közül kerültek ki, eddig már több mint  46 ezer állampolgár vesztette életét a fertőzéssel összefüggésben hazánkban.

A Hiflylabs elemzése szerint a legfrissebb márciusi adatok azt mutatják, hogy termékkategóriánként 9,9 millió a különböző szereket fogyasztó betegek száma, ha ugyanis valaki vérnyomás problémával és légúti megbetegedéssel is küzd, akkor kétszer szerepel a 9,9 milliós mérésben. Az egy évvel korábbi, 2021. márciusi betegszám csaknem 134 ezerrel magasabb volt, mint idén.

A támogatott gyógyszerek szegmensére az orosz-ukrán háború is hatással van, a menekültek a hazai lakosokhoz hasonlóan kaphatnak tb biztosított, vényköteles recepteket.  Körükben a cukorbetegséget kezelő szerek a legkeresettebbek.

„A regionális folyamatokat vizsgálva minden megyében növekedést láthattunk márciusban az előző hónaphoz képest. Az előző évhez képest azonban lassult két dunántúli megye, Zala és Somogy megye forgalma. Az adatok szerint a visszaesést elsősorban az érzéstelenítők és epilepszia elleni szerek csökkenése okozta” - jegyezte meg Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője.

A gyógyszereladások kategóriánként meglehetősen egyöntetű képet festenek márciusban. Egyfelől az előző hónaphoz képest csaknem minden gyógyszerkategória bővülni tudott, másfelől a tavalyi erős bázishoz képest néhány csoportban lassulást mértek.

Éves összehasonlításban jelentősen, több mint 12 százalékkal visszaestek a központi idegrendszerre ható gyógyszerek eladásai, leginkább a Parkinson-kórt kezelő gyógyszerek, altatók, illetve ritka izombetegségek gyógyszerei forgalmának csökkenése miatt. Éves alapon a szisztémás, fertőzés elleni szerek, valamint a bőrgyógyászati készítmények forgalma nőtt legjobban, rendre 25 illetve 18 százalékkal.