A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a nemzetközi sztenderdeknek és a legjobb gyakorlatoknak megfelelő átlátható értékesítési eljárás lebonyolításával a Deloitte nemzetközi tanácsadócéget bízták meg.

A folyamat előkészítése után a tájékoztató jellegű ajánlati fázis veszi kezdetét, ami a tervek szerint októberben fog lezajlani, a kötelező ajánlati fázis pedig december végéig zárulhat le. Az új vevővel jövő év elején köthetnek szerződést.

Az állam korábban már jelezte, hogy nem célja megtartani többségi tulajdonát a postai biztosítói cégekben. A tulajdonosi szerep átmeneti vállalásával a biztosítási piac konszolidációját kívánja elősegíteni, az állami tulajdonosi érték maximalizálása mellett – írja a közlemény.

A lakosság érdekeivel összhangban a tranzakció hozzájárul a biztosítási piacon megfigyelhető verseny, valamint a szolgáltatás minőségének javításához – közölte a Minisztérium.

A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. jelenleg 66,9 százalékos üzletrészt birtokol a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben, valamint a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben.

Az állami tulajdonú cég tavaly decemberben vásárolta meg a postai biztosítókat. A két társaság a 2021-es üzleti évben mintegy 350 millió euró bruttó díjbevételt ért el. Szerepük  az életbiztosítási-, valamint az utas-, gépjármű-, lakás- és nyugdíjbiztosítási szegmensekben egyaránt meghatározó.

Lecsapott az állampapírokra a Magyar Posta

A cégnek mára már több mint 1050 milliárd forint értékű megtakarítási állománya van, a 2023. április havi teljes lakossági (forint) állampapír-állomány - amely mintegy 9000 milliárd forint volt -, több mint 11 százaléka.
Bővebben>>>