Magyarország gazdaságfehérítésben és adósságkezelésben elért eredményei Georgia számára is mintaként szolgálnak – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a magyar és a georgiai kormány csúcstalálkozóján a georgiai Tsinandaliban.

A tárcavezető megbeszélést folytatott Lasha Khutsishvilivel, georgiai kollégájával, majd kétoldalú együttműködési megállapodásokat írtak alá az e-adózásról, valamint az adósságkezelésről és állampapír forgalmazásról.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemzetközileg elismert gazdaságfehérítő intézkedéseket és adóigazgatási innovációkat vezetett be az elmúlt években, amelyek

hozzájárultak a gazdaság növekedéséhez és a feketegazdaság csökkentéséhez: ezek a tapasztalatok a georgiai adóhatóság számára is hasznosak lehetnek

– emelte ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály.

Hozzátette: Magyarország az együttműködési megállapodás keretein belül olyan digitális technológiákkal kapcsolatos tudását osztja meg Georgiával, mint az előre kitöltött személyi jövedelemadó bevallások, az online pénztárgép, valamint a gépjárműadóhoz kapcsolódó újítások.

Az adóelkerülő magatartások, a bizonylat nélküli értékesítések visszaszorítása, a gazdaság fehérítése érdekében tett adóügyi tapasztalatcsere áll a középpontban – fűzte hozzá.

A kaukázusi ország célja, hogy Magyarországhoz hasonló eredményeket érjen el az adósságkezelésben – mondta Varga Mihály a másik aláírt együttműködési megállapodásról. A magyar miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az elmúlt évtizedben sikeresen strukturálta át az államadósságát, annak jelentős része mára nem a külföldiek, hanem hazai szereplők kezében van.

A tudáscserére épülő együttműködés ösztönzés lehet Georgia számára, amely abban gondolkodik, hogy a kiemelten sikeres magyar lakossági állampapír programhoz hasonló programba kezdjen – fejtette ki Varga Mihály.

Varga Mihálynak van egy jó híre

A pénzügyminiszter szerint visszatérhet a gazdasági növekedés, a reálbérek már ettől a hónaptól emelkedhetnek. >>>