Orbán Viktor még a nyár elején jelentette be, hogy a kormány szándéka, hogy a minimálbért 200 ezer forint bruttóra emeljék meg, majd ezt a nemzeti konzultáció eredményei alapján mostanra tárgyalási alappá is tette. Kedden a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tárgyalásán azt elfogadták a szociális partnerek, hogy a minimálbér egy lépcsőben 200 ezer forintra emelkedjen jövőre, a garantált bérminimum emelésével kapcsolatban a munkáltatói oldal felvetette, hogy azt két lépcsőben kellene végrehajtani, első alkalommal jövőre, majd 2023. január 1-jétől.

Viszont ezzel nem mindenki értett egyet: Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a garantált bérminimumról még nem volt érdemi egyeztetés. Úgy véli, hogy mindenképpen látni kell, hogy a vállalkozásoknak a kormány milyen támogatásokat ad majd, hiszen ha ezek jelentősek lesznek, akkor szerinte a garantált bérminimumot a minimálbérrel párhuzamosan egy lépcsőben kellene megemelni.

A kérdés azért fontos, mert különbség van a minimálbér és a garantált bérminimum között: utóbbira munkavállaló abban az esetben jogosult, amennyiben az adott tevékenység végzéséhez szükséges szakképesítéssel, szakmai végzettséggel, szakképzettséggel rendelkezik. Míg a minimálbér nem támaszt végzettségbeli követelményt.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is arra figyelmeztet, hogy a garantált bérminimumról való megállapodás is fontos.

"Elfogadhatónak tartják a szakszervezetek a kormány 200 ezer forintos minimálbéremelési tervét, hiszen ezt a mértéket szorgalmazták már egy ideje, s így legfeljebb ezt a mértéket tartják elfogadhatónak is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni, hiszen a részleteket még csak ezt követően fogják tárgyalni a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésein" – írta közleményében Kordás László, a MASZSZ elnöke. A VKF tagjai – a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői – kikérték a Pénzügyminisztériumtól az első félév gazdasági és termelékenységi mutatóit, s ezek alapján egyeztetik majd a további részleteket.

A MASZSZ elnöke felhívja a figyelmet a garantált bérminimum-emelés és a bérajánlás mértékének fontosságára is. Szerinte ezeknek meg kell egyezniük a minimálbérével nemcsak százalékos mértékben, hanem az emelés ütemében is. A MASZSZ mindkét kategóriában az egylépcsős megoldást szorgalmazza.

Kordás László, aki egyes nyilatkozó szakszervezeti konföderációs vezetőkkel ellentétben részt vett a VKF legutóbbi ülésén is leszögezte, a MASZSZ akkor tartja lezártnak a 200 ezer forintos béremelésről szóló tárgyalásokat, amikor a felek aláírták a megállapodást.