Budapest nem tudja kigazdálkodni azt a 15-20 milliárd forintos hiányt, amivel csökkenti a Fővárosi Önkormányzat bevételét az, hogy megfelezik az iparűzési adót. A december elején elfogadott - költségvetésében ugyanis a teljes tartalékkeret 15 milliárd forint - derült ki Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes szavaiból, aki a Népszavának nyilatkozott.

Hozzátette: A főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzésiadó-bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz.

Kiss Ambrus szerint hiába lesz pénz az önkormányzat számláján, ha azok már kötött felhasználásúak. Például a Blaha Lujza tér felújítására kapott pántlikázott forrásokból való utalást működési kiadások fedezésére senki sem fogja aláírni. Ebben az esetben a főváros fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket.

Ezen a helyzeten az sem változtat, hogy a főváros a rendkívüli esetekre két külön címen 15 milliárdot tartalékolt, hiszen ezt addigra vélhetőleg felszívja a tavaly 23 milliárdos jegyárbevétel-kiesést elszenvedő közösségi közlekedés. A kormánynak sem lehet érdeke a GDP 37 százalékát megtermelő főváros becsődöltetése, hiszen ez az egész magyar gazdaság megítélésének ártana - véli a főpolgármester-helyettes.