Az elmúlt napokban már megközelítette a magyar fizetőeszköz a lélektani 400-as határt az euróval szemben, a piac pedig tágra nyílt szemekkel figyelte, mikor kúszhat be a lélektani határ alá a forint. Ez pénteken 17 óra előtt néhány perccel meg is történt. Legutóbb november 10-én volt ennyire izmos a magyar forint.

Két héttel ezelőtt még 420-as szinten állt a hazai fizetőeszköz, majd az előző hetek brüsszeli eseményei után innen verekedte le magát egészen a 400-as szint alá az euróval szemben.

A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben (Forrás: TradingView)
A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben az elmúlt hónapokban (Forrás: TradingView)

Múlt hét hétfőn a brüsszeli megállapodás után szárnyalásba kezdett a forint. Azóta a 2021–2027-es kohéziós források felhasználását magában foglaló partnerségi megállapodás szövegét is elfogadta az Európai Bizottság, ezzel minden akadály elhárult az EU-s támogatások Magyarországra érkezése elől.

Erős héten van túl a forint

Erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon és nagy nyereséggel fejezi be a hetet:

 

  • az eurót este hat órakor 399,79 forinton jegyezték a kora reggeli 400,58 forint után, ami 0,2 százalékos napi erősödés,
  • a dollár jegyzése 376,50 forintra csökkent estére a kora reggeli 377,69 forintról, ami 0,3 százalékos erősödés, 
  • míg a svájci frank jegyzése 403,20 forintra csökkent 405,35 forintról, ami 0,5 százalékos erősödés.

 

Az eurót 400 forint alatt legutóbb novemberben jegyezték és az azóta eltelt idő alatt 420 forintnál is járt a jegyzés. A héten a forint 1,4 százalékkal erősödött, a decemberi kezdésnél pedig 2,2 százalékkal áll erősebben. Idei leggyengébb árfolyamához képest, ami októberben volt, a forint 7,9 százalékkal áll erősebben, az év eleji kezdésnél viszont 8,3 százalékkal gyengébben.

A dollár hét eleji jegyzéséhez képest a forint 1,7 százalékkal erősödött, a december elejihez képest pedig 4,2 százalékkal. A dollár pénteken elért legalacsonyabb jegyzésére legutóbb június végén volt példa, közben viszont 450 forintnál is járt, ami a forint idei leggyengébb jegyzése. Ahhoz képest a forint 16 százalékkal erősödött, de nagyjából ennyivel áll gyengébben az év eleji jegyzésnél is.

A svájci frankkal szemben a forint a hét eleje óta 1,7 százalékkal erősödött, a hónap eleje óta pedig 2,9 százalékkal. A svájci frankot a péntek esti szinten november elején jegyezték utoljára, azóta 426 forintnál is járt a jegyzés, amihez képest négy százalékkal erősödött. A frankkal szemben a forint idei leggyengébb jegyzéséhez képest 10 százalékkal áll erősebben és 13 százalékkal gyengébben az év elejinél.