Az a politikai közösség, amit vezetek mérhetően és jelentősen erősödött az elmúlt időszakban - mondta a Népszavának adott interjújában Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson. Alapvetően a kisvárosias, falusias környezetben élők, a középfokú végzettséggel rendelkezők, a fiatalok, valamint a kiskeresetűek és kisnyugdíjasok körében.

Közölte: "Lényeges, hogy a méréseink szerint az erősödésünk nem más ellenzéki pártok rovására történik. Annak nem sok haszna lenne, ha ugyanazt a tortát szeletelnénk újra, a mi feladatunk az, hogy a torta méretét növeljük. Negyedév alatt sikerült 250 ezer új szavazót bevonzani a kormányváltók mögé." Mind a Fidesz, mind az ellenzék tábora meglehetősen stabil, de a kettő között van egy jelentős apatikus réteg. Az a politikai erő fogja megnyerni a választást, amelyik ezt a réteget meg tudja szólítani.

A Jobbik arra törekszik, hogy átvegye a Fidesz helyét az Európai Néppártban - derül ki az interjúból. Jakab szerint lépésről lépésre haladnak, óvatos munkára van szükség ahhoz, hogy kölcsönös legyen az elfogadás. Vannak diplomáciai közeledések, és ezek nem egyoldalúak. El tudja képzelni, hogy a 2022-es választásokat követően a Jobbik a Néppárt tagja lehet.