Mint arról beszámoltunk, a Mol arról tájékoztatta korábban a kisebb, családi vállalkozás keretében működő benzinkutat, hogy az ország működése és az energiabiztonsága érdekében november 28-tól, hétfőtől nem tudnak ismét sem dízel üzemanyagot, sem benzint biztosítani a számukra. Az intézkedés 400-500 benzinkutat érint. Jellemzően egy-egy töltőállomáson 8-9 ember dolgozik, most 4-5 ezer ember állása került veszélybe - mondta a Napi.hu-nak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke. Az FBSZ frissítette a listáját, amelyen csak nőtt az üzemanyaghiánytól szenvedő töltőállomások száma. A teljes lajstromot ezen a linken találja.

A kereslet nagy, a kínálat kicsi

Az ATV-nek nyilatkozó szakértő szerint, ha a kormány jelenlegi formában meghagyja az árstopot az üzemanyagokra, tovább nő majd a kereslet. A problémát az okozza majd - Balogh József -, hogy nem lesz elég kapacitás a finomítókban, "és ha bármi történne a barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog."

A MOL korlátozta az exportra szánt üzemanyag mennyiségét. Közlésük szerint a normál időszakokhoz képest most 15-20 százalékkal több üzemanyagot szállítanak partnereiknek, vagyis ennyivel magasabb a fogyasztás az ársapka előttinél. Rámutattak: a Dunai Finomító egy korábban kezdett karbantartási munka miatt továbbra is csökkentett kapacitással üzemel. A 444.hu emlékeztet, az őszi karbantartás második fázisa (a leállás miatt szabadította fel a kormány az itthoni kőolajtermék-tartalék körülbelül negyedét) október 9-én indult, ennek során további üzemek tervezett nagyjavítását végzik el a szakemberek. A munkálatok befejezése november első harmadára várható.

A csatorna megkérdezte a kormányt, hogy, meddig tartható 480 forintos szinten a 95-ös oktánszámú benzin, valamint a gázolaj. Válaszukban azt írták, január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

Az olajszállítás a Barátság kőolajvezeték legutóbb november 23-án akadozott egy komolyabb orosz rakétatalálat miatt, akkor Szijjártó Péter külügyminiszter mindenkit megnyugtatott, mondván, szavatolva van az ország ellátásbiztonsága.