Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Global Firepower minden évben elkészíti az úgynevezett „Powerindex” alapján összeállított listát a világ legerősebb haderőiről. A listát komolyabb szakértői körökben gyakran szokták kritizálni amiatt, hogy nem veszi figyelembe egyes haderők technológiai, szervezettségi és képzettségi színvonalát, sem a stratégiai fegyverarzenált, pusztán egyes haditechnikai eszközök számát és az országok gazdasági, földrajzi adatait vizsgálják – írja a Portfolio

A portál kiemeli, a mostani listát azért övezte jelentős várakozás, mert az ukrajnai háború súlyos orosz eszközveszteségei miatt feltételezhető volt, hogy az ország lejjebb csúszik a listán. Ez viszont nem történt meg, Ukrajna viszont felugrott a 15. helyre. Így néz ki a haderők listája a GFP szerint:

 1. Amerikai Egyesült Államok
 2. Oroszország
 3. Kína
 4. India
 5. Egyesült Királyság
 6. Dél-Korea
 7. Pakisztán
 8. Japán
 9. Franciaország
 10. Olaszország

 

Érdemes kiemelni, hogy a Global Firepower a számadatok vizsgálja, vagyis arra kíváncsi, hogy az adott ország hány harcjárművel és személyi állománnyal rendelkezik – papíron. S érdemes azt is megjegyezni, hogy a GFP a teljes raktári állományt és átépítés alatt álló eszközöket is feltünteti, ez még inkább torzíthatja a sorrendet, hiszen nem tükrözi az ország haderejének valódi ütőképességét.

Angolai milícia=Ranger alakulat

„A kritika amúgy teljesen jogos, hiszen a GFP szempontjai alapján egy Abrams tank egyenértékű egy T-55-össel, egy angolai milícia egyenértékű egy amerikai Ranger alakulattal – a valóságban azonban abszolút nem lehet egyenlőségjelet tenni ezek közé” – emlékeztet a Portfolio.

Hazánk egyre inkább kúszik fölfelé

Magyarországot a GFP az 54. helyre sorolja, s a listán egyre inkább kúszik fölfelé – összhangban a honvédelmi- és haderőfejlesztési program eredményeivel. 

 • 2020-2022 között az 55.,
 • 2019-ben az 57. helyen szerepeltünk.

A GFP szerint Magyarország

 • 55 ezer katonával rendelkezik,
 • 57 repülőgéppel (ebből 12 vadászgép, 35 helikopter)
 • 176 tankkal,
 • 10 önjáró és 295 vontatott tarackkal.

A GFP úgy gondolja, a Magyar Honvédség 7128 szárazföldi katonai járművel rendelkezik.