Az Európa Kulturális Fővárosa program célja, hogy felhívja a figyelmet az európai kulturális örökség és a kulturális közösség közös pontjaira. Veszprém és térsége számára történelmileg egyedülálló lehetőséget jelent az Európa kulturális fővárosa cím Veszprém és a térség számára – mondta a területfejlesztési miniszter a program január 21-i megnyitóját bemutató fővárosi tájékoztatón.

Navracsics Tibor emlékeztetett: a majd 40 éve indult európai programsorozat eddig is bizonyította, hogy Európa nemzeteit több minden köti össze, mint ami elválasztja.

Az EKF program lehetőséget ad a Veszprémnek és a Bakony-Balaton régiónak arra, hogy megjelenjen jól ismert és méltán népszerű turisztikai célpontok közt, mert a térség a táj szépségét, és a programok minőségét tekintve is felveszi a versenyt ezekkel

- hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter.

Az a cél, hogy 2023 után is megmaradjon a lendület, a régió kulturális-kreatív ipari térséggé váljon

Porga Gyula Veszprém polgármestere azt emelte ki, bár a program egy adott évre szól, fontos, hogy hosszú távon is minél többet tudjon nyerni vele Veszprém és a térség. A városvezető szerint magára a programra területfejlesztési, közösség- és városépítő eszközként tekintenek, arra koncentrálva, amelyek összekötik a térség településeit. Nagy teljesítménynek nevezte, hogy 116 önkormányzattal közösen valósítják meg a programokat.

Mint ahogy elhangzott, Veszprém célja, hogy saját kategóriájában 2030-ig Európa húsz legélhetőbb városa közt legyen.

Megújuló vár, új kulturális negyed, útfejlesztések, új kerékpárutak, digitális élményközpont

Az Európa Kulturális Fővárosa program infrastruktúra-fejlesztésének középpontjában a kulturális és közösségi programokat kiszolgáló fejlesztések állnak, melyek elsősorban a város és a régió meglévő, használaton kívüli, illetve alul-hasznosított épített örökségének és közterületeinek újjáélesztésére és újra értelmezésére irányulnak.

A programsorozat eseményei által történő újjáélesztésük legfontosabb célja, hogy ne csupán a programsorozat idejére szóljon a megújításuk, hanem az azt követő időszakra is.

A fejlesztési koncepció alapvető célja, hogy a meglévő épületek felújításával létrehozott értékek önfenntartóak legyenek, hosszú távú üzemeltetésük ne terhelje a települések költségvetési forrásait.

A már elkezdett beruházások alapján megújul a veszprémi vár számos épülete, az ott található Szent Mihály székesegyház is.Új kulturális negyed jön létre a városközpontban, a felújítások érintik a színház, a múzeum és a zeneiskola épületét. Új zöld felületek jönnek létre, számos kisebb fejlesztés érinti a Veszprém legnagyobb lakótelepének területét.

A megvalósuló beruházások egyik különlegessége egy Digitális Élményközpont kialakítása a megyeszékhelyen. Ez a központ a kiemelkedő nemzetközi digitális képzőművészeti produkciók bemutatása mellett feldolgozza és bemutatja a magyar képzőművészet nagyjainak alkotásait. Fontos célja, hogy a korszerű formátum segítségével közel hozza és befogadhatóvá tegye a klasszikus és kortárs képzőművészeti alkotásokat, tartalmakat olyanok számára is, akik a képzőművészet iránt egyelőre kevésbé érdeklődnek.