A magyarok 72 százaléka szeretné, ha bevezetnék itthon az eurót, de csak 24 százalékuk szerint áll erre készen az ország – derült ki az Eurobarométer felméréséből. A lakosság 25 százaléka utasítja csak el a közös európai fizetőeszközt.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly decemberben úgy fogalmazott, hogy „vannak érvek az euró bevezetése mellett, az ellene szóló érvek viszont meghaladják azokat. A miniszterelnök szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy az euróbevezetés lassítja a felzárkózást”.

 

A Demokratikus Koalíció árnyék-pénzügyminisztere, Bodnár Zoltán szerint Orbán Viktor a kívülmaradással igyekszik megőrizni azt a szabadságot, amit kétségtelenül a forint léte jelent.

A forint folyamatos leértékelésével, az árfolyam manipulálásával lehet a költségvetés helyzetét befolyásolni

– mondta az ATV Híradójának.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője viszont úgy fogalmazott, hogy „egyértelműen elszaladtunk”, 

„2016-2018 között viszonylag közel voltunk ahhoz, hogy bevezessük az eurót”.

Szerinte Magyarország jelenleg nem teljesíti azoknak a kritériumoknak a többségét, amelyek az euró bevezetéséhez szükségesek.

Ilyen például a költségvetési hiányunk, az jóval meghaladja a 3 százalékot GDP arányosan. A költségvetési terv jövőre ígéri, hogy le fogja nyomni a hiányt 3 százalék alá, emellett az inflációnk messze meghaladja az inflációs átlagot is – mondta a szakember.

Hogy mikor lehet Magyarországon euró a fizetőeszköz, nem tudni, Matolcsy György jegybankelnök júniusba is még csak arról beszélt, hogy 2030-ra lehet reális cél a bevezetése.

Matolcsy György: kötelező bevezetnünk az eurót

Az is kiderült, mikor: ha Magyarország eléri az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90 százalékát, akkor már felkészült lesz rá - mondta a jegybankelnök egy rádióadásban. Bővebben >>>

Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Svédország, hat euróövezeten kívüli tagállam ugyanakkor jogilag elkötelezte magát az euró bevezetése mellett, de még nem az a hivatalos fizetőeszköz.