A hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án megjelent az Országos Főállatorvos új határozata, amely átmenetileg lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben.

Az engedményt a magyar élelmiszergyártókat segítendő az ukrán háború okozta alapanyaghiány miatt hozták meg, a háború ugyanis Európa-szerte zavart okozhat az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve jelentős áremelkedést hozhat bizonyos alapanyagoknál. A gyártóknak komoly többletköltséget jelentett volna az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje - olvasható a Tudatosvaraslo.hu-n.

A határozat szerint az érintett termékeknél a felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre. Ezek mellett a lehetőségek mellett ráadásul a gyártók kaptak egy harmadik, fogyasztói szempontból új, esetlegesen körülményesebb megoldást is: nem kell a terméken látszódnia a változásnak, ha a gyártó biztosítja, hogy az eladó helyen kikerül egy megfelelő tájékoztató felirat.

Ebben az esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.

A bejelentéseket a vásárlók a Nébih oldalán követhetik, ahol már meg is jelentek az első bejelentett összetevő változások.

Az érintett termékek listája:

  • a Szegedi Paprika Zrt. 35 darab konzerve:
  • a REÁL Rakott káposzta 400g, 
  • a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, 
  • az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g,
  • a Penny Babgulyás sertéshússal 400g. 
A listázott termékekben a napraforgó olajat disznózsírra cserélték.