A tájékoztatás szerint az EU az új tudományos adatok alapján rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat. A titán-dioxid (fehér szín eléréséhez használt színezék - E 171) értékelésére 2020 márciusában kérték fel az EFSA-t.
A rendelkezésre álló tudományos kutatások eredményei és adatai alapján az EFSA szakértői szerint a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus hatás, így nem tudták megállapítani az élelmiszer-adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét. Annak ellenére, hogy a szájon át történő bevitelt követően a titán-dioxid részecskék felszívódása csekély, a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben.
A folyamat következő lépéseként a további intézkedésekről, a szabályok, előírások módosításáról a tagállamok bevonásával az Európai Bizottság dönt majd.
Legolvasottabb

A helyzet súlyos, szokatlan eszközt vetett be az EU Tanácsa Orbánnál

Na még csak ez hiányzott, uniós szabály miatt durván drágul a kakaó és a kávé is

Putyin feldarabolásról beszélt, majd ledobta a szuverenitásbombát

Rákkeltő ez a termék: vigye vissza az üzletbe!

„Interjúhalál”: többkörös csuklóztatásokkal bukják el a cégek a legjobb munkaerőt
