A lap szerint az alap- és középfokú végzettségűeknek e két alkalommal együtt átlagosan 32 százalékos, míg diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasol az erről szóló koncepció.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) a közelmúltban többször is egyeztetett Takács Péter államtitkárral a bérfejlesztésről, bíznak benne, hogy a januári, a korábban már jelzett 10 százalékos orvosi béremeléssel együtt megkapják szakdolgozók is a maguk első lépcsőjét. Enélkül ugyanis a szakdolgozók jelenlegi 27 százalékos béraránya 22 százalékra esne az orvosokéhoz képest - mondta Balogh Zoltán elnök.

Most a jövő év elején legalább egy olyan léptékű emelésre, azaz minimum plusz 30 százalékra  lenne szükségük, amellyel nemcsak megőrizheti az egészségügy más ágazatokkal szemben a versenyképességét, de még egy kis előnyt is szerezhet.

Egyre nagyobb a bérfeszültség, mind nehezebben viselhető el, hogy a szakdolgozók fizetései ennyire lemaradnak az orvoskollégáikétól.

A jelenlegi magas infláció mellett több műszakot vállalva sem tudnak megélni a fizetésükből.  Ezért egyre több dolgozó mondja fel az úgynevezett önkéntes túlmunkára vonatkozó szerződését és sokan döntenek úgy, hogy elhagyják a szakmát - mondta a lapnak Soós Adrianna, a  Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke.