Az árvaellátás jelenlegi alsó határa 24 250 forint. A minimumellátás duplájára emelése 8,1 milliárd forinttal, 0,2 százalékkal növeli a rendszeres ellátások jövő évi kiadásait. A Nyugdíjbiztosítási Alap jövőre összesen 38,6 milliárd forintot irányoz elő az árvaellátásra - írja szemléjében az MTI.

A költségvetésben tavaly ezen a soron 29,3 milliárd forint szerepelt, de a tényadat végül 29,5 milliárd forint lett - közölte a lappal a családokért felelős tárca nélküli miniszter. 2021-re már 28,5 milliárdot tervez e célra a költségvetés.

Tavaly decemberben Magyarországon 55 768 árva vagy félárva gyermek után folyósítottak ellátást. Jelenleg az árvaellátás átlagos havi nagysága 41,5 ezer forint, a jogosultak közül 42 ezren kapnak havi 50 ezer forintál kevesebbet.

Novák Katalin hivatala ismertette, Magyarországon az árvaellátás mértéke az elhunyt szülő által megszerzett szolgálati időhöz és az általa az elhalálozásáig elért jövedelemhez igazodik. A juttatásnak nem volt, és ezután sem lesz felső összeghatára.