A legtöbb egyetem a nyári szünetben is nyitva tartja kaput, és biztosít lakhatást, csakhogy az évközbenitől eltérő árakon. 

Nyáron jellemzően a legtöbb kollégiumban magasabb árat kell fizetni a lakhatásért, mint tanév közben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a 2023/24-es tanévben például:

  • 13-19 forintot kértek el egy hónapra a kollégiumi szobákért a szorgalmi időszakban és a vizsgaidőszak alatt;
  • a nyáron azonban már 25-37 ezer forint között mozognak a kollégiumi díjak;

Az Eduline gyűjtésében az is szerepel, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen egy nyári hónapra 70 900 forintot kell fizetnie annak, aki a szünidőre is maradna, a szobák napi díja pedig éjszakénként 7800 forint.

  • A Corvinus Egyetemen a kétágyas kollégiumi szoba havi díja 74 600 forint, a háromágyasé 70 800 forint.
  • A Budapesti Gazdasági Egyetemen a kétágyas szobák 40 510 forintba, a háromágyasok 27 010 forintba kerülnek egy fő számára.
  • A győri Széchenyi István Egyetemen a gyakorlatot végzők számára 30 ezer forint, az egyéb okból szállást igénylő hallgatóknak pedig 35 000 forint egy hónapra a szobák bérleti díja.
  • A Pécsi Tudományegyetemen egy főre 50 000 forintba kerül a kollégium egy hónapra.

A kötelező szakmai gyakorlatot teljesítőknek, a doktoranduszoknak, valamint a hallgatói tevékenységet végzők számára (például HÖK) az egyetemek egy része kedvezményt biztosít.

Továbbá arra is járhat kedvezmény, ha valaki az adott intézmény elbírálása alapján kedvezményre jogosult. Ilyen például az árvaság, a félárvaság vagy az anyagi helyzet.

Különleges kollégium épül Szegeden

Szegeden a Science Park területén megvalósuló épületben többek között kétszintes tornaterem és vendégszobák is helyet kapnak.

A részletekről ITT írtunk bővebben.