A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Várható, meglepő és aggasztó is volt egyben a miniszterelnök és Matolcsy elképzelése az adóbevételek alakulásával kapcsolatban. Várható volt a jövedéki adó emelése, azt kellett tisztázni, hogy a cigaretta vagy a gázolaj éppen mennyivel kerül majd többe. A cigaretta adója hét százalékkal nő − nem tudni, hogy az egyes típusoknál hogyan differenciálódik −, az alkohol öttel, a gázolaj 110 forintra.

A bevételnövelés mellett egy kis országimázs is belecsúszott a tervezésbe: az aromásított szeszes italok adója ugyanis nem öt, hanem ötven százalékkal lesz magasabb, ami azt jelenti, hogy a kormány deklaráltan támogatni akarja a pálinkapiacot. Ez azt jelenti, hogy egy ötvenfokos, félliteres pálinka adója 693 helyett 727 forint lesz ötszázalékos emelést követően, egy ugyancsak félliteres aromásítotté pedig 1038 forint. Hozzá kell tenni, hogy utóbbiak jóval kisebb alkoholtartalommal bírnak, vagyis az adótartalom fél literen reálisan 700 forint körül alakul, ám ez még mindig sokkal több a mostani 500 forint alatti szinthez képest.

Meglepő volt a miniszter kijelentése az idén elmaradt 600 milliárd forint bevételt illetően. Kissé úgy tűnt, mintha erre az összegre mint beszedhetőre tekintene a kormány. Kár lenne azt hinni, hogy itt nincs megfogni való, de az elmaradt bevételekért inkább az erőtlen gazdaság, a csak nem élénkülő fogyasztás és a vergődő cégek nem létező eredménye okolható.

Ennek fényében aggasztó, hogyan akarja majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 40 milliárd forinttal emelni a beszedett adók mértékét − itt vélhetően elsősorban áfáról lehet szó. Ha a hatóság közelmúltban tapasztalt gyakorlatát vesszük alapul, sok kíméletre nem lehet majd számítani. Pénzforgalmi szempontból − aminek egyébként sok értelme nincs − annyi a feladat, hogy fizikailag meg kell fogni az áfát. Ez nem annyira nehéz, adott hónapokban a visszautalások értéke meghaladhatja a százmilliárd forintot is.

Annak fényében ugyanakkor mutatványos lesz, hogy a kormány ígérete szerint a luxemburgi bíróság ítélete alapján kiosztandó 240-260 milliárd forint áfa az idei büdzsét terheli majd. Ez 300 milliárd forint áfabevétel-növelést kell jelentsen összességében. Kérdés, mennyi lesz ebből realizálható, miközben eleve rosszul áll az időarányos bevétel − nagyjából százmilliárd forint a rés.

Kormányzati tervek jövedéki adóra (forint)





HatályosBejelentett
Sör*633665
Pezsgő**14 25014 963
Pálinka***276 000290 000
Aromásított szesz***276 000414 000
*sörfokonként hektoliterre


**hektoliterre


***száz fokra vetítve hektoliterenként