Tiba István (Fidesz) parlamenti képviselő július 20-án járt a Hajdúnánási Televízió stúdiójában, ahol különböző témákról kérdezték őt abból az apropóból, hogy véget ért az Országgyűlés tavaszi ülésszaka.

A beszélgetés végén Tiba – aki 2021 óta a hajdúnánási MotoGP-pálya megvalósításáért és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések koordinálásáért felelős miniszteri biztos – egy kérdésre válaszolva elárulta: elképzelhető, hogy felfüggesztik a versenypálya építését.

„Ha nem lenne ez a háborús helyzet, akkor biztos, hogy épülne a MotoGP-pálya, viszont ez a jelenleg kialakult helyzet ezt átértékeli és felülírja” – fogalmazott a politikus, aki szerint most a legfontosabb, hogy megállapodjanak minden gazdával, akinek még földje van a területen. Ha ez megtörtént, a kormány akkor határozhat a beruházás felfüggesztéséről. „Nem lennék meglepve, ha ez a döntés születne, és azt hiszem, hogy akik egy picit reálisan gondolkodnak, és egyébként támogatták, örültek a MotoGP-nek, ők is azt mondanák, hogy ebben a helyzetben nem ez a legfontosabb, és nem erre kell költeni, hanem segíteni kell az ország működését” – sorolta, hangsúlyozva, hogy a felfüggesztésről szóló döntést még nem hozták meg.

A földeket azonban a - képviselő szerint - valószínűsíthető felfüggesztés ellenére is megszerezné a kormány. Ha a MotoGP jogtulajdonosa, a Dorna Sports nem járulna hozzá egy több éves csúszáshoz, Tiba szerint ipari parkként hasznosíthatnák az összesen 600 hektáros területet, amelyből eredetileg csak 100-150 hektárt szántak erre a célra. „Ez úgy merülhet fel opcióként, ha a Dorna azt mondja, hogy ő nem tud várni 3 évet, hanem keresi, hogy van-e valaki Európában, aki megépíti” – magyarázta a képviselő.