A januári melegrekordok után a hónap közepén újabb rekordokat döntött az időjárás, ezúttal az extrém mennyiségű csapadék miatt.

Rekorder az idei január

Az ország nagy területén már a január havi átlagos csapadék duplája lehullott az elmúlt tíz nap alatt – emelte ki szerdai Facebook-bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kiadós esőt hozott a kedden érkezett, jelenleg is az ország felett lévő légörvény, amelynek hatására az eső, zápor mellett zivatarok is kialakultak.

A legtöbb eső a Dél-Dunántúlon, valamint a Balaton-Budapest tengelyben esett. Somogy vármegyében, Babócsán 31 milliméter eső esett 24 óra alatt, Nemeskisfalud községben pedig 30,8 millimétert mértek.

A fővárosban lehullott – Budapest-Pestszentlőrincen mért – 28 milliméter eső valószínűleg új napi rekord lesz.

A szél főként az Alföldön erősödött meg nagy területen, néhol viharos széllökések is előfordultak.

Rekordmennyiségű csapadék hullott le eddig januárban
Rekordmennyiségű csapadék hullott le eddig januárban
Kép: Országos Meteorológiai Szolgálat

Közölték azt is, az elmúlt tíz napban lehullott csapadék mennyiségét vizsgálva

az ország nagyobb részén már lehullott a januári havi átlag, de egy délnyugat-északkelet-sávban már ennek kétszerese is leesett ugyanennyi idő alatt.

Az említett sávban nem ritka a 70 millimétert megközelítő vagy az azt meghaladó csapadékmennyiség sem az elmúlt tíz nap alatt.

Zivatarokra és jégesőre adtak ki figyelmeztetést 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint nyolc vármegyére zivatar miatt adtak ki figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent majd, emellett esetenként szélerősödés, illetve jégeső is előfordulhat

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Fejér,
  • Somogy,
  • Tolna 
  • és Veszprém vármegyében.

Három vármegyében az eső miatt van érvényben figyelmeztetés: Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében egyaránt 20 milliméter csapadék hullhat 24 óra alatt. További két vármegyére pedig széllökés miatt adtak ki figyelmeztetést, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órát.