"Az eddigi tapasztalatok alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy akinek az oltás hatására nem alakult ki antitestest védelme, annál nagy százalékban a sejtes immunitás sem fejlődik ki" – mondta a Népszavának Puskás László biológus, a Szegeden magánlaboratóriumot működtető Avidin Kft. ügyvezetője. Ugyanakkor a végső következtetés levonásához eddig még kevés vizsgálatot végeztek.

Több országban is azt tapasztalták, hogy a kínai Sinopharm koronavírus-vakcinával oltott idősebb páciensek egy részénél a tesztek nem mutatták ki a vírus elleni bevethető antitesteket. Ezt magyar oltottak közül is sokan tapasztalták. Ugyanakkor Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint nincs okuk aggodalomra, mert a szervezet védekezésének egy másik mechanizmusa, a sejtes immunitás ettől még kialakulhatott.

Ez viszont nem mérhető könnyen. Ilyen sejtes immunitást bizonyító laborvizsgálatokat a járványügyi hatóságok nem végeznek a jelentkezőkön. Aki ilyet akar, annak egyetlen lehetősége, hogy piaci szolgáltatót keres. Egy hete lépett piacra ilyen vizsgálattal a szegedi Avidin Kft. A cég egy olyan tesztet fejlesztett ki, amely képes a vérből kimutatni, hogy kialakult-e az úgynevezett T-sejtes védelem. Eddig 60-70 vizsgálatot végeztek.

Ebből a kevés mintából azt lehetett látni, hogy azoknál, akiknél nem tudnak antitestet mérni, jóval kevesebbszer találtak sejtes védelmet is. Azaz van összefüggés az oltás utáni antitest szám és a T-sejtes immunválasz között. A biológus megjegyezte: arról nekik nincs információjuk, hogy milyen vakcinával oltották azokat, akiknek a vérmintáját vizsgálják.