A kormány a felsőoktatási törvény módosítását tervezi, a javaslatot már benyújtották a parlamentnek. Ennek egyik passzusa lehetővé teszi az Oktatási Hivatal (OH) számára, hogy közvetlenül kérjen információkat külföldi egyetemekről. Azaz, adott esetben arról, hogy a CEU teljesítette-e Amerikában a felsőoktatási törvény követelményeit - írja cikkében a portál.

A szöveg szerint az OH "meghatározott követelmények bizonyítása érdekében" a külföldi felsőoktatási intézményekkel, illetve azok felsőoktatási tevékenységével kapcsolatban "a származási állam oktatását irányító szervét közvetlenül keresheti meg".

A helyzet érdekessége, hogy tavaly tavasz óta húzódik a Közép-európai Egyetem (CEU) amerikai diplomaadásának engedélyezése. A kormány akkor külföldi tevékenységhez kötötte azt, hogy Magyarországon is adható legyen a külföldi papírok kiállításának a joga. A törvény kapcsán a kormány deklaráltan azon az állásponton volt, hogy ezt a Soros György által alapított egyetem miatt szigorítottak. Időközben a CEU teljesítette a feltételeket: működési megállapodást kötött a New York államban alapított Bard College-dzsal. Így már ugyan megfelelnének a magyar követelményeknek, de - ahogy arra az ATV.hu is emlékeztet - nem vizsgálták a budapesti egyetem jogszabályi megfelelőségét.

A kormány ráadásul semmilyen hajlandóságot nem mutat, hogy aláírja New York állammal a megállapodást ebben az évben. Emiatt a CEU rektora, Michael Ignatieff két hete egy sajtótájékoztatón mondta el, hogy ha december 1-ig a kormány nem írja alá az államközi szerződést, akkor az amerikai diplomát adó képzéseiket Bécsbe költöztetik.

A Fidesz-kormány részéről pedig egyértelművé tették, hogy nem fogadják el a CEU amerikai kampuszát. Palkovics László innovációs miniszter a 168Órában mondta, hogy a Bard College nem valós anyaegyetem, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes pedig a Hír tv-ben "szélhámosságról" beszélt.

David B. Cornstein amerikai nagykövet korábban határozottan kiállt a CEU-megállapodás mellett. A kormánykommunikációjában és az azzal szimbiózisban működő kormányközeli sajtóban viszont már arra utalnak, hogy a diplomata szerint sem tartja be a törvényeket a CEU, de ezt a nagykövet nem erősítette meg.

A javaslat egy másik része pedig az, hogy a rektorok esetében enyhíti a 65. életévig tartó kinevezési korhatárt: az is pályázhat, aki a pozíció kiírásának napján még nem töltötte be a 65. életévét. Sőt, ha a megbízatása alatt tölti azt be, akkor az további egy alkalommal meghosszabbítható. Ugyanígy a tanulmányi és szociális ösztöndíjakat is emelnék - ahogy arról a Napi.hu is részletesen írt.