Az idei év legnagyobb kihívását az ár- és bérspirál jelenti, amellyel a cégek közel 70 százaléka küzd – ez derül ki abból a felmérésből, amit 287 HR-szakember és vezető véleménye alapján készítetek.

A Behaviour magazin és a Valoro Consulting, a HR Radarban a 2023-ban várható kihívásokat vizsgálta, ezek stratégiai fontosságúak lehetnek a hazai vállalatok és döntéshozóik számára, írták. 

A munkaerőhiány még mindig sújtja a cégeket, ezért az egyik legnagyobb kihívás továbbra is a munkaerő megtartása lesz.

A bérrendezés feszíti a cégeket

A munkaerőhiány leküzdése miatt minden második cég készül átalakítani a bérezési rendszerét, ráadásul a cégek jóval nagyobb aránya (46 százaléka) tervez bővüléssel, mint leépítéssel a következő 12 hónapban, 33 százalékuk pedig minőségi cseréket tervez.

Mindezek miatt továbbra is kiemelt fontosságúak, 80 százalékos eredményt mutatnak a munkaerő bevonzására és megtartására irányuló intézkedések. A legnagyobb arányban az üzleti szolgáltatások területén (70 százalék), az IT-szektorban (68 százalék), valamint a logisztika és közlekedési szektorban (67 százalék) lehet bővüléssel számolni.

A továbbra is feszült munkaerőpiaci helyzetből adódó gazdasági helyzet erősen indikálja a bérezési rendszer újragondolását, de egyre nagyobb fókusz kerül a vezetők fejlesztésére és a megfelelő visszajelzés-kultúra, valamint a közösségek megtartó, motiváló erejére, derül ki a tanulmányból. 

Jelentős versenyhátrányt okozhat a cégeknek, ha a vezetők szerepét nem ismerik fel a munkaerő megtartásban, ezért a vezetői tréningek mellett az átfogó fejlesztésekre, és valódi kultúraváltásra is komoly figyelmet kell fordítani.

Vége a teljes home office-nak

Az elmúlt évek tendenciájával szemben az is világosan kiderül a kutatásból, hogy a közösségek megtartó ereje mennyire felértékelődött. A korábban hangsúlyosabb home office-t szinte teljesen átvette a hibrid munkavégzés, amely a válaszadók több mint 80 százalékának szervezetére jellemző.

Csupán 14 százalék dolgozik tisztán jelenléti, míg mindössze 1,6 százalék teljes home office munkavégzésben, mely jelentős csökkenést mutat a tavalyi eredményekhez képest.