„Úgy döntöttünk, hogy a fogyasztók érdekeit figyelembe véve két részletben érvényesítjük a kötelező jövedékiadó-emelést: az első emelésre január elsején, a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani, először 20, majd 21 forinttal” – nyilatkozta az Indexnek Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.

Még júliusban derült ki, hogy Pénzügyminisztérium az uniós kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében január elsejétől megemeli a jövedéki adót. Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója később számszerűsítette a drágulás mértékét, eszerint 41 forintos drágulás jöhet a kutaknál.

Orosz András arról is beszélt az interjúban, hogy amennyiben a következő hetekben a makrogazdasági körülmények egyéb árváltozást hoznak a nagykereskedelemben, azt a kiskereskedelmi piac is követni fogja, így a fogyasztókat egyszerre nem terheli majd ez a plusz adóteher.

Idén szeptemberben több mint 100 forinttal többet kellett fizetni a kutakon az üzemanyagokért, amennyiben a tavalyi év azonos időszakát vizsgáljuk, úgy 130–160 forinttal olcsóbb most a kiskereskedelmi ár. Az árakban lehetett volna érvényesíteni a mostani adóemelést, de a lépés mögött más üzleti racionalitás van: a Mol-csoport a kiskereskedelmi területen is a hosszú távú stratégiát követi.

A 41 forintos áremelést könnyedén érvényesíteni lehetne az árakban, a fogyasztás nem esett volna vissza. A Mol-csoport azonban a mostani döntésétől azt reméli, hogy ezzel komoly segítséget tudnak nyújtani a családoknak, a vásárlóiknak, ezért döntöttek a hosszú távú stratégia mellett.

 

A kiskutak is követik a Mol példáját

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke arról beszélt az ATV Híradónak, hogy a családi benzinkutak is két lépcsőben emelik januárban a jövedéki adót. Egry hangsúlyozta, hogy azért döntöttek így, hogy megtartsák a vevőiket és véleménye szerint a többi társaság is ugyanígy tesz majd.