Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a koronavírus-járványra való tekintettel a kis jövedelműek számára elképzelhetőnek tartaná, hogy időlegesen ne kelljen személyi jövedelemadót fizetniük - írja az atv.hu. A bizottsági elnök nem hallott róla, hogy a kormány érdemben foglalkozott volna Domokos László javaslatával, amely a személyi jövedelemadó nulla százalékra történő csökkentéséről szólt.

A fideszes politikus szerint a javaslat első hallásra ugyan hajmeresztőnek tűnhet, de az Orbán-kormány adópolitikájával – amely 2010 óta mind a társasági nyereségadó, mind az szja mértékét csökkentette – egy irányba mutat.

„Én bizottsági elnökként megfontolandónak tartanám, - persze a költségvetési kihatásait meg kell nézni - hogy ha a koronavírus járványra való tekintettel, átmeneti időszakra, bizonyos bérszintig lehetővé tennénk azt, hogy ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni." Ez nem többkulcsos adórendszer lenne, hanem egy adókedvezmény lehetőség, ami ráadásul időszakos dolog.