Véleménye szerint nem lesz meg a két százalék (jelenleg 2,3 százalékon áll az alapkamat). Ha nem történik semmi váratlan, akkor valószínűleg lesz még kamatcsökkentés, és hamarosan azt látjuk, hogy az egyik ilyen kamatcsökkentés alkalmával a jegybank bejelenti, hogy véget ért a kamatcsökkentési ciklus. És az MNB-nek azt is mellé kell tennie, hogy előre láthatólag meddig szeretné tartani ezt a kamatszintet.

Bizonyos ponton túl a 10 bázispontoknak már inkább csak szimbolikus jelentősége van, semmint reálgazdasági. Szavai szerint az MT nem mehet olyan szintre, ami stabilitási és finanszírozhatósági problémákat vetne fel. Különben a Templeton fogná a kalapját, és azt mondaná, hogy szevasztok.

Az MNB nem gyengítené a forintot

Nem értek egyet azokkal az elképzelésekkel, hogy 5-10 forintos árfolyamkülönbségen múlik az export versenyképessége - fogalmazott az elelnök. Szavai szerint miután a 315 forintos euró "nagy jajongást nem váltott ki, senkit sem érdekel az én komfortérzetem", hozzátéve: "nem tudom, mi a csudától megy egyszer csak 305-ről 312-re relatíve rövid idő alatt, amikor voltaképpen semmi nem történik".

Határozottan le tudom szögezni, hogy semmiképpen nem áll auz MNB érdekében a gyengébb forintárfolyam - hangzott el az interjúban. Gerhardt szerint a gyenge árfolyam inkább egy politikus érdeke lehet. Az MNB nem politikus, noha nem ez a vélemény róla.

Abban bízik, hogy a növekedési hiteprogram - amilyet Magyarországon még senki nem csinált - kihasználtsága gyorsul a következő hónapokban. Ha ez a szám november környékén is hasonlóan rossz arányt mutat, akkor el kell gondolkodni, hogy ez vajon sikeres-e, és ha nem, akkor mit kell tenni annak érdekében, hogy sikeresebb legyen - tette hozzá az MT-tag, hozzátéve "havonta reszelgetjük itt a házban a feltételeket, próbálkozunk".

Devizahiteles-mentés: mindenki részesedjen a terhekből

Az ideális devizatartalék nehezen meghatározható szintjéhez képest van néhány milliárd eurónk, amiről mondhatnám, hogy mi a csudának van ott, a hozama szinte nulla - fogalmazott Gerhadt a a devizahiteles mentőcsomag esetleges MNB-s finanszírozása kapcsán. Ám ennél többet nemigen tud elképzelni. Véleménye szerint a nemzeti banknak és a politikának figyelembe kell vennie, hogy nem lehet mindent egyszerre: nem lehet, hogy a bankok se járjanak rosszul, az állam se, a nemzeti bank se és a hitelfelvevők se. Azt lehet megcsinálni, hogy mindenki részesedjen a terhekből. Ha megvannak a részletek, akkor le kell tenni az asztalra azokat a számításokat, amelyeknek az alapja a jog - fogalmazott Gerhardt.