A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az eljárás viszonylag egyszerű, az adatok eltüntetésére kétféle módszert is ajánlanak. Mindkettő azon alapszik, hogy a gépet ki kell iktatni a hálózatból, majd szervizüzemmódba állítva kell újra áram alá helyezni. Ha ezt követően normál üzemmenetben ad nyugtát a gép, a korábbi nyugták értéke már nem marad benne. Így az "oktatófilm szerint" akár mindennap át lehet írni a napi forgalmat.

Lapunk megkérdezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), ismeri-e ezt a trükköt, s ha igen, tényleg működhet-e. A hatóság szerint nem olyan kerek a dinnye, mint ahogyan azt a videó szereplője állítja. A most hadrendbe állított és az év végével a régieket leváltó, online adatkapcsolatra képes pénztárgépeket nem lehet manipulálni.

A felvételen szereplő gép érvényességi ideje ráadásul a NAV szerint már lassan tíz éve lejárt. Vagyis ilyen szerkezeteket már nem is lehet forgalmazni. Az sem teljesen helytálló, hogy a manipulálás egyszerű: jóllehet valóban könnyen be lehetett csapni a filmen látható gépet, ám a NAV ilyen, manipulált pénztárgépek üzemeltetése miatt már korábban is tett feljelentést − javarészt az ilyen visszaélések miatt kell most gépcserét végrehajtani.

Az online kapcsolatra képes, engedélyezett pénztárgépek auditálása során a szoftver forráskódjának vizsgálata, a szoftver fizikai védelme, titkosítási követelmények is előkerülnek.

Elindult a NAV-hoz bekötött online kasszák telepítése, Zagyvarékason egy Coop-üzletben hétfő reggel óta működik a Laurel Cégcsoport által szállított pénztárgép. A Laurel a következő hetekben összesen 150 pénztárgépet helyez üzembe, hogy a sikeres tesztelés után mielőbb indulhasson a sorozatgyártás. A kereskedőknek ebben a hónapban meg kell rendelniük az eszközöket.