Az ügyfelek részéről egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy digitális megoldásokat alkalmazzanak a banki ügyeiknél. A legnépszerűbb megoldás a hagyományos bankkártyák mobiltárcákba való integrálása. Az Apple Pay a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a bankok mindegyikében rendelkezésre áll, továbbá vagy saját mobilfizetési megoldás, illetve a Google Pay szolgáltatása közül legalább az egyik elérhető az összes pénzintézetnél.

Jelenleg 1,7 millió kártya van mobiltárcába regisztrálva itthon, a szám pedig évről évre növekszik. Valószínűleg azért ennyire népszerű ez a technológia, mert sokkal kényelmesebb, sőt gyorsabb is a fizetés az okoseszközök használatával. Saját eszközön kell hitelesítenie magát az ügyfélnek, így értékhatártól függetlenül érintésmentes a tranzakció. Ráadásul nem kell magával vinnie a kártyáját, elég a telefont vagy az okosórát elvinni, ami valószínűleg egyébként is a zsebében vagy a kezén lenne sokunknak.

Okos automaták

A lakosságban tehát megvan az igény arra, hogy a lehető legtöbb banki tranzakciót okoseszközökkel hajtsák végre, az ATM-eknél azonban némiképp ellentmondásos a helyzet. Egyre inkább erre törekszenek ezen a területen is a pénzintézetek, itthon először az UniCredit Bank vezette be a megoldást még 2019-ben.

A jegybank októberi statisztikájából kiderül, hogy míg a készpénzfelvételek száma majdnem 1 százalékkal csökkent, a befizetéseké 10 százalékkal emelkedett. Utóbbi valószínűleg az egyre több ATM-en elérhető egyszerű készpénzbefizetési lehetőségnek köszönhető, amely ösztönzi az ügyfeleket a kisebb értékű befizetések lebonyolítására. Az OTP szerint az ATM-ek ismét központi szerepet játszanak a mindennapi pénzügyeinkben.

Megkerestük a nagyobb hazai bankokat, náluk hány automatánál érhető el a készpénzbefizetés, illetve az okoseszközös tranzakciók.

Az MBH Bank hazánkban az egyik legnagyobb ATM-hálózattal rendelkezik, jelenleg közel ezer automatájuk van, amelyeknek folyamatos korszerűsítésén dolgoznak a fővárosban és vidéken egyaránt. „A hálózatunk modernizációja során az NFC-olvasásra, az okoseszközös ATM-használatra alapfunkcionalitásként tekintünk” – húzták alá, konkrét számokat azonban nem árultak el.

Raiffeisen Banknál minden tranzakciót lehet használni okoseszközzel. A készpénzbefizetés jelenleg 49 ATM-en érhető el, ami a hálózatuk közel felét jelenti. „A befizetésre alkalmas gépek száma a jövőben is bővülni fog” – tették hozzá.

K&H 500 automatából álló hálózatában már több tucat új, okoseszközös ATM érhető el, amelyeknél az eszközzel szinte minden szolgáltatás elérhető. Kiemelték: terveik szerint az év végéig közel 100 automatát cserélnek le. A készpénzbefizetés az ATM-jeik felénél él. 

Az UniCredit ATM-ek közel fele alkalmas készpénzbefizetésre, ezek arányát azonban növelni szeretnék a hálózatban. Emellett fejlesztési terveik között szerepel, hogy a mobiltárca funkció a teljes hálózaton elérhetővé váljon. Válaszukban emlékeztettek: a pénzintézet mCash nevű szolgáltatása már most is lehetővé teszi a bankkártya nélküli készpénzfelvételt a banki mobilalkalmazás használatával. Ez a készpénzfelvételi mód az összes belföldi automatán elérhető, használata kényelmes és biztonságos.

Nem tehetünk meg mindent a telefonnal

Az Erste-nél és az OTP Banknál pont ellentétes jelenség figyelhető meg: előbbinél ugyanis a készpénzfelvétel, utóbbinál pedig a készpénzbefizetés nem működik mobiltárca használatával, az ATM fel sem ajánlja ezeket a tranzakciós lehetőségeket. A készpénzfelvétel bankbiztonsági okokkal még csak-csak magyarázható, az azonban nagy kérdés, hogy a készpénzbefizetést miért korlátozza ilyen módon az OTP, hiszen a csalók egész biztos, hogy nem szeretnének pénzt befizetni a számlánkra. Ezekre a kérdésekre azonban nem kaptunk választ a pénzintézetektől, így csak feltételezni tudjuk, hogy valamilyen biztonsági oka lehet a korlátozásnak.

Az Erste egyébként lapunknak küldött válaszában hangsúlyozta: folyamatosan fejlesztik ATM flottájukat, amelynek több mint a harmada készpénzbefizetésre alkalmas gépekből áll. Minden bankfiókban olyan automata van, amely alkalmas erre, ráadásul a bevásárlóközpontokban is folyamatosan jelennek meg az ilyen készülékek. Ezzel párhuzamosan gyarapodik az érintés nélküli használatra képes ATM-ek száma is – tették hozzá.

Az OTP-től cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, amennyiben reagálnak kérdéseinkre, írásunkat frissítjük.

Nem mindegy, hogy milyen operációs rendszer van a telefonunkon vagy okosóránkon – ennek is döntő szerepe van abban, hogy egyáltalán tudjuk-e használni a digitalizáció adta lehetőségeket a banki tranzakcióknál, részletesen is olvashat a témáról korábbi cikkünkben.