A készpénzes tranzakciók adatai is a digitális megoldások egyre nagyobb térnyerését mutatják. A készpénzfelvételek száma ugyanis majdnem 1 százalékkal csökkent, míg a befizetéseké 10 százalékkal emelkedett, derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Utóbbi valószínűleg az egyre több ATM-en elérhető egyszerű készpénzbefizetési lehetőségnek köszönhető, amely ösztönzi a banki ügyfeleket a kisebb értékű befizetések lebonyolítására.

Annak ellenére, hogy a pénzügyi világ kisebb szelete a készpénzbefizetés, jól látszik, hogy a területen lassú, de biztos korszakváltás zajlik.

A friss adatok alapján az idei év első félévében majdnem 6,5 millió alkalommal fizettek be készpénzt ATM-en keresztül hazai kibocsátású fizetési kártyával, összesen több mint 1,3 billió forint értékben. Ez darabszámban 26 százalékos növekedést, értékben pedig 21 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az adatokban megmutatkozó lendület és dinamika egyértelművé teszi, hogy az ügyfelek számára fontos, hogy készpénzbefizetéseiket kényelmesen és hatékonyan tudják intézni, amire kiváló lehetőséget nyújtanak az ATM-ek

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője. Kiemelte: a negyedévente megfigyelhető 4-6 százalékos növekedési ütem azt mutatja, hogy az automaták ismét központi szerepet játszanak a mindennapi pénzügyeinkben.