A digitális fizetési megoldásokon belül a bankkártyák mobiltárcákba való integrálása a legnépszerűbb itthon. Jelenleg már 1,7 millió kártya van mobiltárcába regisztrálva itthon, ami egy év alatt közel félmilliós növekedést jelent. Az Apple Pay a jegybank elemzésben részt vevő bankok mindegyikében rendelkezésre áll, továbbá vagy saját mobilfizetési megoldás, vagy a Google Pay szolgáltatása közül legalább az egyik elérhető az összes bank ügyfelei számára.

Ezek a technológiák valószínűleg azért ennyire népszerűek, mert sokkal kényelmesebb, sőt gyorsabb is a fizetés az okoseszközök használatával. Nem kell magával vinnie a kártyáját, elég a telefont vagy az okosórát magánál hordani, ami valószínűleg egyébként is a zsebében lenne. A mobiltárcás költéseknél ráadásul a saját eszközön kell hitelesítenie magát az ügyfélnek, így értékhatártól függetlenül érintésmenetes a fizetés.

Ráadásul most már nemcsak a fizetni tudunk okoseszközeinkkel, hanem készpénzt felvenni is, legalábbis az egyik hazai nagybanknál már egész biztos. A K&H ugyanis megkezdte az ATM-ek cseréjét, a régiek helyére a digitális megoldásokat támogató automaták érkeznek. Mostantól tehát nem feltétlenül kell plasztikkártyát használnia az ügyfélnek.

Az új ATM-eken szinte minden funkció elérhető okoseszközzel. A pénzintézet várhatóan az év végéig lecseréli közel 100 ATM-jét az új berendezésekre.

A K&H 500 automatából álló hálózatában már több tucat új, okoseszközös ATM érhető el, amelyeknél az okoseszközzel szinte minden szolgáltatás, így a készpénzfelvétel is elérhető

– mondta Kováts Norbert, a K&H lakossági hálózatfejlesztési vezetője.

Fontos, hogy kiemelni, hogy az okoseszközös készpénzfelvétel csak akkor működik, ha az NFC funkció aktív az eszközön. Aki eddig is tudta használni a boltban vagy a parkolóautomatánál a telefonos fizetést, annak nincs további teendője a használat előtt – hívta fel a figyelmet a pénzintézet.

Az ATM-es tranzakciók számáról Kováts Norbert elmondta:

  • a lakossági ügyfelek az első fél évben 2,9 millió alkalommal vettek fel készpénzt saját banki automatából,
  • ezen tranzakciók összértéke 487 milliárd forint volt.