vendéglátósokra nem vonatkozott az árstop, számukra például az olaj másfélszer többe került, mint a háztartásoknak.

Van olyan étterem, ahol inkább zsírral főznek olaj helyett, hogy így csökkentsék a költségeiket. „Egyszerűen árban nem lehet győzni ezeket a hatalmas árkülönbségeket. Ezért mi vegyesen, pálmazsírt használunk” – mondta az RTL-nek Vozár Márton, a békécsabai Mókus Csárda ügyvezetője.

Megy is az árstop, meg marad is

Megjelentek az ársapka kivezetésének részletei. Mutatjuk, mire számíthatunk. Bővebben >>>

Már tavaly szóba jött az árstop inflációnövelő hatása

A háztartásoknak duplájába kerül egy kilogramm sertészsír egy liter ársapkás étolajhoz képest, ezért nyilvánvalóan az olajat választják.

Az Eurostat szerint az EU-ban nálunk drágultak legnagyobb mértékben a zsír- és olajfélék: tavalyhoz képest 33 százalékos áremelkedést mértek idén márciusban, 10 százalékkal magasabbat, mint a tagállamokban átlagosan. 

A jegybankelnök először tavaly decemberben fejtette ki, hogy a hatósági árak növelik inflációt, mert a helyettesítő termékek drágulnak miattuk. 

3-4 százalékos veszteséget okoz, azaz inflációs többletet okoz az ársapkák alkalmazása. Azonnal ki kell vezetni minden ársapkát

 – mondta akkor Matolcsy György.

A kormány szerint nem növeli az inflációt, mégis kivezeti

A kormány tagadja, hogy az ársapkák növelnék az inflációt, ennek ellenére megszüntetik az élelmiszerárstopot.

Szerintem az árstop kivezetése az, ami növelné az inflációt. De miután a kötelező akciózást széles körben vezetjük be, és az árstopos termékekre is kiterjed annyiban, hogy az áremelkedés mértékét ott is jelentősen mérsékli, ezért szerintem az együttes hatás, az infláció egészére tekintve minimál, ha lesz, akkor minimális lesz

– mondta június végén Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Megint a legszegényebbek isszák meg leginkább a levét

tojás valószínűleg kimarad az áremelkedésből, mivel a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly. Raskó György agrárközgazdász becslése szerint az UHT tej ára alig, több árstopos élelmiszeré viszont akár a harmadával drágulhat, ha a boltok nem árazzák le az ársapkák kivezetése után.

Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára, mindegyike körülbelül ilyen 5-600 forinttal kilónként átlagban emelkedni fog. Szerintem egy 30-40 százalékos emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van. A cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt

– fogalmazott Raskó György.

Mennyivel lesz drágább a falusi áru a kisboltokban?

A kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik, ezért a szegényebb népességű falvakban még nagyobb áremelkedést okozhat az árstop kivezetése.

A magyar tulajdonú vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet – ismertette a közgazdász.

Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1 százalékkal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan.

Júniusban is 20,1 százalékos volt az infláció, már tíz hónapja a lélektani határ fölött nőnek az ára

Messze még a cél. A KSH 2023 júniusában 20,1 százalékos inflációt mért, már tíz hónapja nem tudunk mit kezdeni a húsz százalék fölötti inflációval. Bővebben >>>