2022 őszén áttekintették a diákhitelhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatási rendszert, hogy a diákhitellel kapcsolatos terhek a lehető legalacsonyabbak legyenek.

Arról döntött a kormány, hogy 2023. július 1-től a költségek leszorítása érdekében bevezet egy kedvezményes és több elemében ingyenes diákhitel számlát.

Az új számlát a nyílt pályázaton kiválasztott pénzügyi szolgáltatók biztosítják, legalább a diákhitel folyósításának időszakában.

Így lehet ingyen lakáshoz jutni, még felújításra is marad pénz

A lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatások és kedvezményes hitelek – csok, falusi csok, babaváró hitel – eltérő mértékben jelentenek segítséget az ország különböző pontjain. Azokon a helyeken, ahol alacsonyabbak a lakásárak, az ingatlanvétel nagyobb részben fedezhető belőlük, sőt, akár a teljes vételárra is elég lehet az elérhető összeg, továbbá még felújításra, bővítésre is maradhat keret. Bővebben>>>

Négy bank felelt meg az elvárásoknak

A kormány döntésének megfelelően a Diákhitel Központ a pályázatot lefolytatta, amelyet május 17-én zárt le.

A kiírásra hat jelentkezőből összesen négy kereskedelmi bank nyújtott be sikeres pályázatot: 

 

 

A megállapodási dokumentumokat elküldték a pénzügyi szervezeteknek, azok aláírására öt munkanap áll rendelkezésre.

 

Nincs elég pénzük: a fiatalok lemondanak az álmaikról

Magas tandíjak, szürreális albérlet-, rezsi- és élelmiszerárak – manapság nincsenek könnyű helyzetben a fiatalok megélhetés szempontjából. Így talán nem is meglepő, hogy a 16 és 30 év közötti korosztály 79 százaléka tart attól, hogy nem fogja tudni megvalósítani az álmait pénzügyi szempontból. Bővebben>>>

Melyik része lesz ingyenes?

A beérkezett pályázatok alapján megállapítható, hogy minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel nyithatnak diákhitel folyószámlát a fiatalok.

A diákhitel számlák esetében a pénzügyi szolgáltatóknak ingyenesen biztosítaniuk kell a következőket:

 

  • a havi számlavezetést;
  • az elektronikus szolgáltatások felületének használatát;
  • a havi bankszámlakivonatot;
  • és a kapcsolódó bankkártya használatát is.

 

A bankok a kötelezően nyújtandó ingyenes elemeken túlmutatóan egyenként eltérő tartalmú, de jelentősen kedvezményes szolgáltatásokat fognak nyújtani a diákhitel számlát nyitóknak.

Mire kaphatnak kedvezményt?

Az érintettek kedvezményeket kaphatnak többek közt:

2023. július után az új Diákhitel1 szerződéseket a Diákhitel Központ már csak a hiteligénylő által kiválasztott, nyertes pénzintézetnél vezetett kedvezményes diákhitel folyószámlájára utalja.

Jelenleg összesen mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel1, a Diákhitel2 és a Diákhitel Központ által kezelt további termékeket.