A központi alrendszer 2022 januárban 2774,7 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos hónapjához képest 519,8 milliárd forinttal, 23,1 százalékkal nőttek. Magasabban teljesültek – többek között – az általános forgalmi adóból (áfa), a szociális hozzájárulási adóból (szocho) és a társadalombiztosítási járulékból (tb) származó bevételek, továbbá a költségvetési szervek bevételei is.

Az újonnan létrehozott Megtakarítási Alapba idén januárban 153,2 milliárd forint folyt be. Alacsonyabban teljesültek viszont az előző januárhoz képest – többek között – a Központi Maradványelszámolási Alapba történő befizetések - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) részletes adataiból.

Januárban 751,5 milliárd forint áfa folyt be, ez a tavalyit 167,0 milliárd forinttal haladta meg. A belföldi és az importtermékek utáni áfabevétel egyaránt növekedett, a dohánytermékek utáni bevétel viszont csökkent. A belföldi befizetések növekedése elsősorban a kereskedelemhez köthető. Az import utáni befizetések növekedéséhez hozzájárult az importált termékek volumenének és beszerzési árának növekedése.

Kevesebb bevételt hozott a dohány

A dohánytermékek utáni bevételek előző év azonos hónapjához viszonyított csökkenését elsősorban a forgalomcsökkenés magyarázza, mely a 2021. januári adóemelések miatti bázisévi készletezésnek köszönhető. A kiutalások növekedéséhez hozzájárult a köztes ágazatok magasabb befizetése - írta a PM.

A jövedéki adóból származó bevétel januárban 100,0 milliárd forintot tett ki, ez 7,4 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbi bevételnél.

A benzinkutasokon sokat keres az állam

Az üzemanyagok utáni bevételek növekedésének hátterében a magasabb üzemanyag-forgalom és a 2021. első negyedévi magasabb adómértékek állnak - olvasható a jelentésben. A dohánytermékek utáni bevételek csökkenésének oka az alacsonyabb forgalom, mely a 2021. januárban megvalósult adómérték-emelés miatti bázisévi készletezéssel magyarázható.

Az egyéb termékeknél a bevételek növekedését a magasabb forgalom indokolja. Az energiaadó bevételek növekedésének hátterében a magasabb energiafelhasználás áll.

Jövedékiadó-bevétel (január, milliárd forint)
Megnevezés20212022Változás
Üzemanyag51,654,3+2,7
Dohánygyártmány46,834,1-12,7
Egyéb termék6,99,2+2,3
Import2,12,40,3
Összesen107,4100,0-7,4
Forrás: Pénzügyminisztérium

Eközben a magyar kormány tavaly november közepétől a 95-ös benzin és a gázolaj árát legfeljebb literenként 480 forintos szinten rögzítette, először három hónapra. Majd a múlt héten további 3 hónappal meghosszabbította az ármoratóriumot.

A most alakult Független Benzinkutak Szövetségének közgyűlése hétfőn javaslatokat fogalmazott meg a kormány képviselőinek a nagy hálózathoz nem tartozó benzinkutak árstop miatti további veszteségeik megelőzése érdekében, mivel az árstop tízezer család megélhetését érinti. Javasolják a jövedéki adó áfamentességét, illetve az üzemanyagok áfájának 5 százalékra csökkentését.

A személyi jövedelemadóból származó bevétel januárban 269,8 milliárd forint volt, amely 2,6 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél. A bázisidőszaktól való eltérés oka a magasabb bérkiáramlás miatti befizetésnövekedés.

Nagyot nőttek a kiadások

A központi alrendszer 2022 januárban 2623,4 milliárd forint összegű kiadásai 567,3 milliárd forinttal, 27,6m százalékkal haladták meg az előző évit.

Magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest a lakástámogatások, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, az uniós programok kiadásai, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Alacsonyabban teljesültek viszont az előző év január hónapjához képest – többek között – a költségvetési szervek kiadásai.

A 2022-es költségvetési törvény eredetileg 5,9 százalékos uniós módszertan szerinti GDP‑arányos hiánycéllal számolt. Ezt azóta a kormány 4,9 százalékra csökkentette, ennek érdekében mintegy 755 milliárd forintnyi beruházás átütemezésére került sor.