Együttműködési megállapodást kötött egymással az Embraer és az Aeroplex Közép-Európai Kft. - adta hírül a Világgazdaság. Ennek értelmében a brazíliai székhelyű globális repülőgépipari vállalat hivatalos szervizközpontjává minősíti a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. tulajdonában álló, főtevékenysége szerint repülőgép-javítást végző társaságot.

A lépésnek azért van jelentősége, mert ezzel az Aeroplex megkapta a jogosítványt ahhoz, hogy a cég végezze a karbantartását a magyar kormány által megrendelt két KC–390 Millennium típusú repülőgépnek, amelyeket az Embraer gyárt.

Az Embraer 2021 augusztusában nyitott irodát Budapesten azzal a szándékkal, hogy helyi iparági együttműködésekkel új kapcsolatokat építsen ki. A magyar kormány 2020 novemberében kötött szerződést a két brazil gyártmányú, KC–390 Millennium típusú katonai szállító repülőgép megvásárlására. A pontos ár nem ismert, mindenesetre iparági becslések szerint az egységár 85 millió dollárra (31 milliárd forint, egy Nemzeti Színház ára) tehető.