Miközben legalább egy éve alkudozik az Orbán-kormány az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap pénzeiről, a Magyarországnak e forrásból járó – ám egyelőre ki nem fizetett – vissza nem térítendő támogatás csaknem negyedét már előre kiosztotta papíron a kabinet - írja a 24.hu. Az alapból körülbelül 6000 milliárd forint járna Magyarországnak.

Ebből az összegből nagyjából 2300 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás, és 3700 milliárd forint kedvezményes hitel. A pénzt jogállamisági problémák – elsősorban a korrupció – miatt tartja vissza az unió, így Magyarország az egyetlen tagország, amelynek terveit nem fogadta el Brüsszel.

Optimista hozzáállás

Noha egyetlen forint sem érkezik az EU-ból, a kormányzati pályázati portál adatai szerint már 192 pályázat nyert vissza nem térítendő támogatást az időközben meghirdetett helyreállítási alap forrásaiból, amit brüsszeli pénz híján egyelőre a magyar költségvetés finanszíroz elő. A palyazat.gov.hu kormányzati oldalon elérhető adatok alapján a Magyarországnak elvileg járó 2300 milliárd forintból 527 milliárdnak már megvan a nyertese.

A legjelentősebb pályázat a Klebelsberg Központé, amely 158 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, amelyből csaknem 15 milliárdot már ki is fizettek. A Klebelsberg Központ arra a programra kapja a pénzt, amelynek keretében felmenő rendszerben összesen 560 ezer tanuló kap személyes használatra notebookokat. 

Repkednek a milliárdok

A második legjelentősebb előleget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány kapta meg, amelynek teljes pályázati támogatását előre kifizették. A szervezet „Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás” címén nyert el több mint 10 milliárd forintot.

Szintén csaknem 10 milliárdot kapott előre a meg nem érkezett európai uniós forrásból a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos vállalkozó érdekeltsége, az Opus Titász Áramhálózati Zrt. pedig 13 milliárd forintot nyert el „Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében” című pályázatával. Ebből csaknem nyolcmilliárd forintot ki is fizetett előre a magyar állam.