Az idei évben a hazai lakásszektorban elsősorban fizetési problémák vannak jelen 2023-ban ez lehet a legsúlyosabb probléma – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon.

Egy olyan trendforduló van a magyar lakhatási krízisben, hogy a lakosság költene a felújítása vagy a költözésre is, de most éppen finanszírozási problémái vannak.

A szakember szerint 2023-ban tovább fog csökkeni az új lakások építése és a felújítások száma is.

Nagyon erős mélypont lesz a 2023-as év és nagyon sokat kell dolgozni, hogy ebből lakáspiaci krízisből kikeveredjen az építőipar. Az árak tekintetében lassulásra számít Fábián Gergely,  a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Hangsúlyozta, 2022-es év is már a csökkenés éve volt, a termelői árakban pedig egy infláció feletti növekedés. Az adatokat ismertetve kiemelte: 2022-ben 20 500 lakás épült, ez 3,2 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek száma 35 ezer volt, ez pedig 17 százalékos visszaesést jelent egy év alatt.

A tranzakciók átlagos ára 50,8 millió forint volt, ami 4,8 millió forintos emelkedést jelentett egy év alatt. Az átlagos négyzetméterár 899 ezer forint körül alakult, ami 180 ezerrel több mint egy évvel korábban.

Az államtitkár szerint a lakáspiacon a tranzakciószámok visszaestek, és a lassulás ellenére magas, 23 százalékos volt az drágulás volt jellemző. A használt lakásoknál 24 százalékkal, az újaknál 19 százalékkal voltak tavaly magasabbak az árak, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalatok teljesítménykorlátai között említette:

  • a munkaerőhiányt (32 százalék)
  • az elégtelen keresletet (30 százalék)
  • az alapanyag hiányt (26 százalék)
  • és a pénzügyi korlátokat (20 százalék)

Az Ingatlan.com portál adatai szerint tavaly harmadával csökkent a kereslet az ingatlanpiacon.

A tranzakciók egyre nagyobb hányadát teszik ki a befektetési célú vásárlók.

Nyáron érkezhetnek az otthontámogatási bejelentések

Az államtitkár az előadása végén kitért arra is, hogy idén a Construmán a nagy bejelentés elmaradt, de több minisztériummal, akik felelősek a lakáspolitikáért kiemelten foglalkoznak a lakáspiaci helyzettel.

A kormány előtt van a lakástámogatások rendszere, de részleteket nem árult el, csak azt mondta a tárcák készülnek, nyár előtt szeretnének otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatos bejelentéseket tenni.

Látják, hogy vannak lakhatási problémák, a kormány kiemelt célja, az otthonteremtési támogatási rendszer innoválása, revitalizációja. A lakóingatlanok energetikai hatékonyságának bővítésem, a hazai alapanyaggyártás bővítése, és az új lakásépítések számának emelése.