Az amerikai elnök újabb 7,7 milliárd dollár (mintegy 2750 milliárd forint) értékű diákhitel elengedését jelentett be.

A döntés nyomán 160 ezer ember válik jogosulttá hitelének törlésére, többségükben szövetségi alkalmazottak, akik személyenként átlagosan 35 ezer dollárnyi hiteltörlesztési kötelezettség alól mentesülnek - idézi a Fehér Ház közleményét az MTI.

A demokrata párti elnök az újabb lépéssel együtt már 167 milliárd dollár (mintegy 61 ezer milliárd forint) államháztartási bevételről mondott le elengedett diákhitel-törlesztés formájában. A diákhitelek eltörlése, különböző programok formájában mintegy 5 millió volt egyetemi hallgatót érint.

Joe Biden közleményében úgy fogalmaz: nem fog megállni azon az úton, hogy eltörölje a diákhiteleket, akkor sem, ha a republikánusok próbálják akadályozni.

Mike Johnson, a  kongresszus alsóházának republikánus elnöke Joe Biden intézkedését adófizetői pénzek nagy mértékű átirányításának nevezte, azoktól elvonva, akik nem jártak egyetemre, azok javára, akik felsőoktatásban tanultak. Egyben mindezt szégyenletes szavazatvásárlásnak minősítette hat hónappal az elnökválasztás előtt.

Joe Biden még 2022 őszén, a félidős választások előtt széleskörű diákhitel-elengedési programot hirdetett meg, ami több tízmillió emberre vonatkozott volna. A tervet 2023 tavaszán az amerikai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek találta arra alapozva döntését, hogy az elnöknek nincs jogköre ilyen döntést hozni. Akkor Joe Biden bírálta az ország alkotmánybíróságának megfelelő bírói tanácsot, és közölte, hogy más módokat talál majd a diákhitelek elengedésére.