Márciushoz képest 3,18 százalékos volt a drágulás és ezzel 2022 vége óta nem látott magasságba emelkedtek a török fogyasztói árak. Elsősorban az oktatás, az éttermek és a szállodák árszabása indult növekedésnek – írja a Reuters.

A portál mérése szerint áprilisban 70,33 százalék lesz az éves infláció, azonban a török jegybank kamatemeléseinek a hatására 2024 végére várhatóan 43,5 százalékra mérséklődhet a pénzromlás mértéke.

2023 és 2024 áprilisa között a következő szektorokban volt a legradikálisabb az áremelkedés:

  • Az oktatásban – 103,86 százalék
  • A vendéglátásban – 95,82 százalék
  • Az élelmiszerek és alkoholmentes italoknál –  68,50 százalék

Az év közepétől mérséklődhet az infláció


Havi szinten januárban: 6,7 százalékkal, februárban 4,53 százalékkal emelkedett a török infláció, ez a nagyarányú minimálbér-emelésnek és az újévi árfrissítéseknek volt köszönhető. 

A Török Központi Bank márciusban 500 bázispontos kamatemeléssel próbált gátat szabni a növekvő inflációnak, 2023 június óta már 3650 bázisponttal emelték a kamatokat. A jegybank a múlt hónapban – a szigorítás késletetett hatásában bízva – változatlanul tartotta a kamatlábakat, de az infláció jelentős romlásának az esetére további szigorítás ígértek.

A Török Központi Bank számításai szerint májusban 73-75 százalékos szinten fog tetőzni az infláció, ezt követően az év második felében mérséklődés várható.

A jegybank várakozásai szerint 2024 végére már csak 36 százalékos lesz a pénzromlás mértéke. 

A török termelői árindex áprilisban éves szinten 55,66 százalékkal, márciushoz képest pedig 3,60 százalékkal emelkedett. 

Duplázták a minimálbért, de úgy visszaütött, hogy a fal adta a másikat

Törökország inflációja 68,5 százalékra emelkedett. A török jegybank nem győzi emelni a kamatot, hogy kordában tartsa az elszabadult árakat. Ez egyelőre csak a szeszes italok és a cigaretta esetében sikerült.