Továbbra is kérdéses, hogy pontosan mi történt a szerencsétlenül járt Titan hajóval, lehetséges-e a holttestek vagy a tengeralattjáró felszínrehozása és milyen következményekkel számolhat az Oceangate, amely a búvárhajót üzemeltette a Titanic-túrákon - írja összefoglalójában a CNN.

Paul Hankins , az Egyesült Államok haditengerészetének mentési műveletekért és óceánmérnöki igazgatója szerint a távirányítású járműből összesen „öt különböző nagy törmelékdarabot” találtak meg, de keresnek még törmeléket.

Tom Maddox , az Underwater Forensic Investigators vezérigazgatója, aki maga is részt vett 2005-ben egy Titanic-expedíción, hozzátette, a törmelékdarabok továbbra is lebeghetnek a vízben, és az óceáni áramlatok távolabbra viszik őket.

Meg lehet találni az utasok holttestét?

Öten tartózkodtak a Titán fedélzetén, amikor a robbanás történt, egy pakisztáni üzletember és fia, Shahzada és Suleman Dawood, Hamish Harding brit üzletember, Paul-Henri Nargeolet francia búvár és Stockton Rush, a hajó pilótája és a hajót üzemeltető OceanGate Expeditions vezérigazgatója.

Egy orvosszakértő szerint a robbanás akkora volt, hogy az utasokból nem maradt semmi.

Mikor robbant fel a Titán?

Nem világos, hogy pontosan mikor érte a szerencsétlenség a tengeralattjárót. Időbe telik, amíg meghatározzák a „hihetetlenül összetett” katasztrófa eseményeinek konkrét ütemtervét.

Annyit tudni biztodsan, hogy

  • az expedíció június 16-án indult a kanadai Új-Fundlandból, a Titán segédhajóján,
  • a csoport utoljára 11:47-kor kommunikált a felszínnel,
  • a hatóságokat 18:35-kor értesítették, és ekkor kezdődtek meg a mentési műveletek.

haditengerészet ekkor olyan hangot észlelt, amely „konzisztens” volt a vasárnapi robbanással, de a hatóságok abban a reményben kutattak a tengeralattjáró után, hogy a hajó még sértetlen, és a benne ülők életben maradhatnak.

  • Kedden a hatóságok „dörömbölő zajokat” észleltek a víz alatt, ami reményt keltett, hogy a 96 órányi oxigénnel felszerelt merülőhajó még sértetlen, utasai pedig életben maradhatnak.
  • Csütörtök délutánra azonban a hatóságok megállapították, hogy a tengeralattjáró felrobbant, és megszűnt a  kapcsolat a zajok és hajó maradványai között.

 

Ki fogja kivizsgálni az esetet?

Az amerikai parti őrség és a kanadai közlekedésbiztonsági hivatal pénteken bejelentette a vizsgálatok megindítását, bár nem világos, hogy az ügynökségek külön vizsgálatot végeznek-e, vagy közösen dolgoznak-e.

Annyit elmondtak, egyelőre nem merül fel bűncselekmény gyanúja, de megvizsgálják a merülőhajó kialakítását, az építéséhez használt anyagokat, valamint a Rush és az OceanGate szerepét a halálos katasztrófában.

Mi lesz az OceanGate-tel?

A katasztrófa az OceanGate-et, a Titán kezelőjét is górcső alá tette. A Titanic útjait utasonként 250 000 dollárért árusító céget már korábban is érték kritikák. Az elmúlt években az OceanGate legalább két alkalmazottja aggodalmának adott hangot a merülőhajó szénszálas hajótestével kapcsolatban. Az egyik a korábbi tengerészeti igazgató, David Lochridge volt, a másik William Kohnen, a Tengerészeti Technológiai Társaság embereket szállító víz alatti járművek bizottságának elnöke.

Utóbbi a CNN-nek elmondta, hogy aggályait korábban is felvetette Rush vezérigazgatónak, nemcsak a hajó egyedi szénszálas testét, hanem azt is, hogy túl gyorsan halad, és figyelmen kívül hagyja a biztonsági előírásokat. 

Egy 2019-es blogbejegyzésben a vállalat megvédte azt a döntését, hogy hajóját semmilyen biztonsági szervezet nem „osztályozza” vagy tanúsítja.”.

Azt még nem tudni, hogy az OceanGate folytatja-e működését a katasztrófa után.

Nem akárkiket nyelt el az óceán: az ismert Titanic-kutatótól a világrekorder mélytengeri merülőig

Most már nyilvánvaló, hogy az öt utas, aki a Titan tengeralattjárón lemerült az óceán mélyére, hogy megtekintse a Titanic roncsait, odaveszett. De kik is voltak ők, és hogyan, továbbá miért szánták rá magukat az erősen kockázatos vállalkozásra? Bővebben >>>