A polgári törvénykönyv és a közigazgatási törvény 2023. június 28-án hatályba lépett módosításával az életkorral kapcsolatban eddig használatos hagyományos időszámítási rendszer helyét átvette a születési dátumon alapuló nemzetközileg elismert rendszer.

Korábban egy dél-koreai az általánosan elfogadott korszámítás alapján már a születése napján egyévesnek számított, és az új év első napján újabb évet adtak az életkorához.

Ugyanakkor már 1960 óta az orvosi és jogi dokumentumokban a kort a születési dátum alapján határozták meg, a nemzetközi szabályoknak megfelelően.

A dél-koreai parlament tavaly decemberben fogadta el a nemzetközi standardra való áttérésről szóló törvény, ami most lépett érvénybe.

Li Van Kju törvényhozási miniszter hétfőn hangsúlyozta, hogy az áttérés után várhatóan lényegesen kevesebb lesz a koszámítással kapcsolatos jogi ügyek és panaszok száma.

A kormány tavaly szeptemberi felmérése szerint a dél-koreaiak 86 százaléka mondta, hogy a nemzetközi szabvány szerint fogja számítani az életkorát, ha a törvény hatályba lép.

Dél-Koreában a sorkatonai szolgálat, az iskolai beiratkozás, valamint az alkoholfogyasztás és a dohányzás korhatárának kiszámítására is más szabály vonatkozik: e szerint a személy életkora a születésekor 0, de az azt követő január 1-jén már egy éves lesz. Az illetékesek szerint ezt a számítást egyelőre nem változtatják meg.